HDSSB i IDS dvije su regionalne stranke koje već tradicionalno u svojim izbornim jedinicama osiguravaju ulazak u parlament. HDSSB slovi kao desna tradicionalna konzervativna opcija dok se IDSS svrstava ljevici.

Nova TV analizirala je odgovore HDSSB-a i IDS-a na pitanja iz aplikacije Gdje sam 2016.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.


HDSSB na istoku zemlje nametnuo se kao regionalna stranka za Slavoniju. Na zapadu Hrvatske IDS već tradicionalno zagovara Istru. I dok HDSSB nikada nije bio u Vladi, IDS je svoje mjesto imao u kombinaciji sa SDP-ovim koalicijama. Obje regionalne stranke o regionalnim pitanjima drugačiji odgovori.

Da Hrvatsku treba podijeliti na pet regija smatra HDSSB čistom desetkom dok je IDS peticom kazao kako su granično protiv. Razlika i oko općina - HDSSB čvrsto smatra da neke treba ukinuti, dok je IDS opet graničnom peticom protiv ukidanja nekih općina.

Oko pitanja koja rade ideološku razliku IDS i HDSSB imaju sličnosti i razlike. Obje stranke smatraju da je Pobačaj osobni izbor i pravo i tu su čvrstog stava.(10/10)

IDS je za izjednačavanje prava istospolnih zajednica s ostalima dok je HDSSB čvrsto ocjenom 1 protiv. (7/1)

Prava branitelja ni HDSSB ni IDS ne bi regulirali Ustavom. (5/3)

Ugovor s Vatikanom kroz ocjenu 5 obje stranke ne bi revidilare.(5/5)

Dvojezičnost je značajnije podijelila ove dvije stranke. Dok IDS smatra da ne treba čekati s postavljanjem ćiriličnih natpisa u Vukovaru, HDSSB smatra da čekati treba. (10/3)



Eksploatacija nafte iz Jadrana za kontinentalni HDSSV je nepoželjan projekt dok je za morem okružene Istrijane poželjan. Razlika ima još; HDSSB ne želi poskupljivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja dok je za IDS poskupljenje prihvatljivo. (10/5)

HDSSB bi olakšao kažnjavanje poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaću, dok IDS smatra da to nije nužno. (10/4) HDSSB-u je uvođenje poreza na imovinu granično, ali prihvatljivo, dok IDS smatra kako ne treba uvoditi porez na imovinu. (5/10)

Zanimljivo je HDSSB poslao poruku kako predsjednika države treba birati u parlamentu dok je IDS kao i većina ostalih političkih opcija, protiv. (10/2)

U ekonomskim temama regionalne stranke dijele mišljenje a u usporedbi s velikim strankama rasporedili su potporu. PDV bi smanjili u slijedeće dvije godine baš kao što želi HDZ,a suprotno SDP-u (10/10/10/5) No, sa SDP-om se slažu oko doprinosa na plaće – HDSSB i IDS smatraju kako doprinos na plaće treba smanjiti, a time se HDZ ne slaže. (10/10/8/4)

Prijevoz za srednjoškolce svrstava ih na stranu mišljenja SDP-a - zajednički IDS i HDSSB-u smatraju ne treba biti besplatan za sve neovisno imovinskom cenzusu.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju