Dok čekate večerašnji spektakl i ogleda Klička i Solisa, za Vas smo pripremili priče o nekima od najpoznatijih boksača u povijesti!

Boksačku povijest, ponajviše zbog svojih fizičkih mogućnosti, obilježili su tamnoputi boksači. Ne postoji čovjek kojeg zanima sport, a da ne zna nabrojati imena Alija, Foremana, Tysona ili Holyfielda. Ipak, u zadnje vrijeme, neki bijeli dečki su preuzeli primat, prije svih braća Kličko, a borbu jednog od njih, Vitalija, možete gledati u subotu navečer na programu NoveTV. A dok čekate dvoboj između Vitalija Klička i Odlaniera Solisa, naučite nešto više o najboljim bijelim boksačima koji su ikad stupili u ring!

Rocky Marciano – Da radimo listu najboljih boksača svih vremena, uključujući Alija, Tysona i ostale, Marciano bi i među njima zauzeo mjesto na samom vrhu. Čovjek koji je nosio nadimak „Velika bijela nada“ u povijesti boksa ostao je upisan zlatnim slovima, ponajprije zbog činjenice da je jedini neporaženi prvak u teškoj kategoriji. Da, podatak od 49 borbi i isto toliko pobjeda zvuči pomalo nevjerojatno, ali je istinit. Čak je 43 borbe završio nokautom, što dovoljno govori o njegovoj dominaciji. Nakon okončanja karijere koja je trajala četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća, Marciano se aktivirao kao boksački komentator, a jedno vrijeme imao je i svoj televizijski show. Svoj životni put okončao je 1969. u zrakoplovnoj nesreći.

Max Schmeling – Legendarni njemački boksač, najpoznatiji po borbama sa Joeom Louisom. Dvije godine je držao titulu prvaka teške kategorije. Po dolasku nacista na vlast, zatekao se u Njemačkoj, te su ga oni pokušavali prikazati kao simpatizera njihovog režima, što nije bilo točno, ali mu je svejedno donijelo negativan publicitet u Americi. Za borbe sa Joeom Louisom uveo je dotada nešto potpuno nezamislivo. Naime, počeo je gledati videozapise suparnikovih borbi, te sudeći po tome, možemo reći da je bio daleko ispred svog vremena. Upravo taj pristup, pomogao mu je da dođe do pobjede u njihovoj prvoj borbi. Dvije godine poslije poražen je u drugom njihovom meču, ali je svejedno, ostao jedan od najcjenjenijih ljudi koji su se bavili plemenitom vještinom.

Jack Dempsey – Čovjek koji je u ring ulazio dok je „boks još bio mlad“. Sedam godina zaredom držao je naslov svjetskog prvaka, te je samim time obilježio dvadesete godine prošlog stoljeća što se tiče boksa. Njegov skor je impozantan; od 83 borbe u kojima je sudjelovao, kao pobjednik je izašao iz njih 62, od kojih je 50 završio nokautom protivnika. To dovoljno govori o njegovoj agresiji i napadima u ringu, a da svijet boksa zna cijeniti njegov doprinos, govori činjenica da je svoje mjesto našao u boksačkoj kući slavnih.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju