Dobri prijatelji George Hazard (James Read), sjevernjak, i Orry Main (Patrick Swayze), južnjak, diplomirali su na vojnoj akademiji West Point upravo na vrijeme za Američko-meksički rat.

3.ep - 20. listopada

Dobri prijatelji George Hazard (James Read), sjevernjak, i Orry Main (Patrick Swayze), južnjak, diplomirali su na vojnoj akademiji West Point upravo na vrijeme za Američko-meksički rat. U kolovozu 1847. godine, tijekom velike bitke za Churubusco nedaleko od Mexico Cityja, poručnici Main i Hazard šokiraju se kada za zapovjednika dobiju Elkanaha Benta (Philip Casnoff), svoga suparnika koji je, protjeran s West Pointa, ucjenom došao do promaknuća.

Orry Main biva ranjen kada ga kapetan Bent, koji priželjkuje njihovu smrt, pošalje u besmislenu i samoubilačku ophodnju. Mršav i šepav od prve ozljede noge, Orry se vraća kući na Mont Royal, plantažu u Južnoj Karolini. Orry se promijenio. George, razočaran uzaludnošću, besmislenim ubijanjem i tužnim saznanjem da se njegov najveći neprijatelj krije u vlastitim redovima, daje ostavku. Upozna i zaruči se za Constance Flynn (Wendy Kilbourne), kći vojnog kirurga. Na putu kući u Pensilvaniju George se zaustavi na Mont Royalu da zamoli Orryja da mu bude kum na skorašnjem vjenčanju. Nada se da bi to moglo vratiti Orryju samopouzdanje. Orry pokazuje entuzijazam.