Na samom kraju protekle sezone ekipa emisije Provjereno objavila je zastrašujuća svjedočanstva radnika tvrke Boxmark.

To je jedan od svjetskih lidera u proizvodnji kože. Nalazi se na sjedalima najskupocjenijih automobila, a proizvodi se na grbači radnika. Svakoga dana moraju proizvesti toliko da im trpi zdravlje, ali i psiha jer su izloženi, kažu, konstantnom maltretiranju, vrijeđanju, ponižavanju, omalovažavanju, zbog čega se boje uzeti vodu ili otići na WC. Na njihova svjedočantva Boxmark nije reagirao, sve dok ekipa emisije Provjereno nija odlučila nastaviti kopati.

Nakon te priče o uvjetima rada u hrvatskim pogonima svjetski ugledne tvrtke Boxmark, zainteresirala se i austrijska državna televizija, pa je reportere emisije Provjereno zbog toga ovoga puta primila i Uprava, kako bi ispričali svoju stranu priče. U međuvremenu, hrvatska je inspekcija utvrdila kako dostojanstvo radnica nije narušeno. Zbog toga Provjereno donosi nove dokaze i nova svjedočanstva.

Osam sati u pogonu na nogama, u istom položaju, ne smiju pričati jer to je zabušavanje, ne smiju otići promijeniti higijenske uloške za vrijeme menstruacije, pa nerijetko hodaju s krvavim flekama. Tamo se ne smije gubiti vrijeme, da ne trpi proizvodnja. Svakoga dana moraju ispuniti normu, a 2.000 komada kože treba proći kroz ruke svake od tih radnica. Nadređeni forsiraju zadatak koji je praktrički nemoguće izvesti.

Svaka druga radnica plače, a rijetko koja ne završi na tabletama za smirenje, o čemu je posvjedočila i njihova liječnica. I dok je javnost samo slušala poslodavca kako se hvali svojim uspjesima, i kako ne može pronaći radnike, druga strana priče, zbog njihova straha od otkaza, ostala je neispričana.

Svi, osim sam tvrtke, gledali su i komentirali potresne ispovijesti radnica o uvjetima rada u uglednoj tvrtki svjetskog glasa. Brojni upiti koje je ekipa emisije Provjereno poslala, pozivi koje su reporteri uputili, ostali su bez odgovora. Ali iza zatvorenih vrata, događala se prava drama. Uprava je pripremala taktiku kojom će sanirati štetu jer je istina izašla na vidjelo. Ekipi emisije Provjereno rekli su to radnici dvaju pogona, onih iz Slavonskog Broda i Varaždina. „Naša nadređena je tražila tko je voljan da dođe i da eventualno pred kamere stane i da se izjasni da uvjeti rada nisu takvi, da se oni ne odnose tako prema nama“, ispričala je anonimna radnica.

Maltretiranja od nadređenih, govore radnici, svakodnevnica su ne samo u Zlatar Bistrici, već i u Varaždinu i Slavonskom Brodu. Dok Uprava šuti, radnici odlučuju dići svoj glas. Samo dan nakon emmitiranja emisije Provjereno, u pogonu u Slavonskom Brodu strojevi su utihnuli, a radnici prosvjeduju. Dosta im je da se prema njima ponašaju kao da su brojevi. Dosta im je nehumane norme koju ne mogu ispuniti i kazni koje slijede nakon toga.

Ekipa emisije Provjereno odlučila je provjeriti što se to događa u Slavonskom Brodu. U to im se vrijeme javila novinarka austrijske državne televizije. Naime, jako ih zanima kako se tvrtka ponaša prema radnicima u Hrvatskoj. Redakcija Provjerenog poslala im je svjedočanstva koja su prikupili, a zatim se dogodilo nešto što su čekali mjesec dana – javili su im se iz Boxmarka i rekli kako im žele odgovoriti na upite.

Reporteri Provjerenog ušli su u pogon u Varaždinu, u jednu od najmodernijih tvornica. „U posljednje dvije godine smo dobili nekoliko pritužbi koje smo u vrlo kratkom roku obradili i u suradnji s radničkim vijećem smo donijeli sankcije kad je to bilo potrebno“, tvrdi Tomislav Cesarec, član Uprave Boxmark Leather.

Do inspekcije rada došla je drugačija informacija. Naime, predsjednica radničkog vijeća njima je rekla kako nije bilo pritužbi. Međutim, da su se one pisale, dokazuje pritužba koju posjeduje redakcija emisije Provjereno. Prije godinu dana sindikatu tekstila pisali su radnici iz Zlatar Bistrice. „Svakodnevno slušamo prijetnje ja ću te zgaziti, obrisat ću pod sa tobom, tako ću te udariti da će ti glava otpasti...“ dio je pisma radnika.

Radnice u ovome pogonu dnevno moraju pregledati do 2.000 komada. „Pa ja mislim da to nije previše za rad. Mi imamo stručne timove koji se bave normiranjem rada i oni po strukturiranim pravilima normiraju rad na način da to svakom radniku bude dostižno“, smatra Cesarec.

Neke se radnice, pričaju, iz straha da neće ispuniti normu ili da će biti izložene verbalnom nasilju, ne usude otići ni na WC ili po vodu. Ali, šefovi pokazuju bočice vode tik do ruke, ispod radnih stolova, kao i WC-e.

Temperatura u pogonu, kada je u posjetu bila ekipa emisije Provjereno, bila je na granici izdržljivosti. No, radnici govore kako se ta granica svakodnevno prelazi te kako zbog nesnosne vrućine u pogon često dolazi hitna pomoć. Reporteri su se obratili i Zavodima za hitnu medicinu Varaždinske, Brodsko-posavske i Krapinsko-zagorske županije koliko su često intervenirali u tvornicama Boxmarka i zašto. Nitko nije odgovorio na upit.

Prosječna plaća u Boxmarku, hvali se predstavnik Uprave, iznad je zakonom propisanog minimalca. Obračunske liste koje su dale radnice, govore potpuno drugačije. Tako je, recimo, plaća Ivane Rosandić za ožujak iznosila oko 2.600 kuna, što je manje od zakonom propisanog minimalca. Nažalost, Ivana nije jedina s takvim primanjima.

Kako je to moguće da bilo koji radnik dobije ispod zakonom propisane minimalne plaće? Molim vas da mi pošaljete te slučajeve koje ćemo mi razmotriti i dati adekvatan odgovor“, odgovorio je Cesarec.

Ekipa emisije Provjereno htjela je provjeriti jesu li austrijski radnici zadovoljniji nego oni u Hrvatskoj. No, nije im dopušten ulazak u pogon u Feldbachu, dijelu Austrije gdje ova tvrtka ima sjedište. Rekli su im da su sve odgovore dobili u Varaždinu, a zatvorili su vrata i novinarskoj ekipi austrijskog ORF-a.

Inspekcija rada razgovarala je s radnicama u Zlatar Bistrici i Varaždinu, čija su im svjedočanstva bila dovoljna da utvrde kako tvrtka nije prekršila zakon zbog narušavanja dostojanstva radnika. No, utvrdili su kako im je uskratila godišnji odmor. Za to bi tvrtka mogla snositi novčane sankcije. Kazna je između 31 i 60.000 kuna, a promet tvrtke broji se u milijardama.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju