Oni su najpoznatiji pljačkaši na svijetu, a ona je bila mozak njihovih operacija: brzih, hrabrih i zaista drskih krađa.

Ona je Olivera Ćirković. U Grčkoj, gdje je još uvijek raspisana tjeralica za njom zbog bijega iz zatvora, zovu je „žena zmaj“ jer njezin je život poput holivudskog filma. Kako je od košarkaške reprezentativke postala jedna od najpoznatijih pljačkašica svijeta, ispričala je Ivanu Čorkalu.

Operiraju uglavnom po europskim metropolama, a zovu ih pljačkaši u odijelima. Oni su zloglasna banda Pink Panther. Njihov potpis, takozvani akter, bio je ulet automobilom u izlog usred bijela dana. „Akter je... Ne znam kako da se to razjasni. Kada pod jakim ubrzanjima auto u puunoj brzini uleti u izlog. Ako ima rešetku iskrivi se, rešetka izleti iz štoka pa se onda povuče konopcem, pa se tako razbije pancirni staklo. Napravi se rupa veličine automobila“, opisuje Olivera aktera.

Ova je žena bila njihov glavni organizator dva puna deseteljeća. Ona je Olivera Ćirković, a u Grčkoj je poznatija kao žena zmaj. Razgovor s njom ekipa emisije Provjereno počela je ispred luksuzne prodavaonice u Beogradu, kakvih je opljačkala na tisuće. „Ako je unutra plijen, onda bi se ovo zvala laka šljaka“, kroz smijeh je objasnila Olivera.

Od uspješne košarkašice, bivše reprezentativke Jugoslavije, postala je svjetski poznata pljačkašica. I o tome govori sasvim otvoreno. Upravo je ona osmislila način rada s kojim se policija u europskim metropolama nikada nije susretala.

„Prvo normalni prolaznici veruju da je to prometna nesreća, da je netko pijan uletio u izlog, pa sva ta buka i to divljaštvo., panika u ljudima. Sljedeća scena je kada vide nekoga da izlijeće sa fantomkama. Onda se prepadnu pa se sakriju. Sve to traje kratko. Policija nema šanse ni jedan promil da stigne“, ispričala je i dodala kako je ona organizator, što je gora kategorija od pljačkaša. Svaka se pljačka pomno organizirala.

Da će veći dio života provesti u kriminalu i po zatvorima, u mladosti nije mogla ni zamisliti. „Ja sam dijete iz sretne obitelji, što je totalno atipično za kriminal i za taj milje. Tako da je moja priča totalno kontra od svih priča. Zdravo odrastanje, sport gdje grabim svake godine, sve bolja sam i bolja“, rekla je „žena zmaj“.

Njezina sportska priča započinje na Kalemegdanu. U Crvenoj Zvezdi napravila je prve košarkaške korake. Prelazi potom u Voždovac, a onda u Jedinstvo iz Tutle. Rat i raspad Jugoslavije odveli su je u Atenu. Bila je najbolja igračica, vrhunski plaćena i izuzetno popularna.

I tada joj se događa životna prekretnica. „Ja upoznajem moga bivšeg supruga s kojim imam sina i on je tada već zagazio u prijestup. Nije ozbiljan, nije velik, ali jeste. Ima kontakte, zarađuje pet puta više od normalnog svijeta, već vidim da je u nekom novcu i on ne krije da je u prijestupu“, ispričala je Olivera.

Preko supruga upoznaje ljude koji se bave švercom odjeće. I sama ulazi u taj biznis. Uskoro završava karijeru i kratko ostaje u sportu kao direktor Crvene Zvezde nakon čega u potpunosti odlazi s pogrešne strane zakona. Padale su redom najluksuznije prodavaonice satova i nakit, njih nekoliko tisuća. Ni sama zapravo ne zna koliko su ih opljačkali. I tada dobivaju ime po kojem su poznati diljem svijeta.

„Policija smišlja jedan model kako bi svi ti koji se bave takvim zanimanjem dobili neke veće kazne. Znači, stvaraju da je ime Pink panther jedna međunarodno orrganizirana grupa. Mislim da su to učinili ciljlano. Jer se više nisu mogi nositi s jednim novim problemom“, objašnjava Olivera Ćirković. Taj je problem bio što su pljačkali bez oružja, uz minimalnu upotrebu sile. Sve to bilo je u domeni teške krađe
koja ne donosi visoke zatvorske kazne.

Ni poslije toga policija s njima ne izlazi na kraj. Sve do 2006. godine nakon pljačke na Kreti koju je izvršila s trojicom suučesnika. Suđenje je čekala više od godine dana, a na kraju je dobila kaznu od šest godina zatvora.

„U tim trenutcima samo razmišljam o sinu. O sebi ni malo, jer to je razdvajanje od njega. On je dobro dijete, dobar učenik i sportaš. Ima 10 godina i za mene je samo to strah“, objašnjava Ćirković.

Od šest godina, Olivera je odslužila dvije i pol. Izašla je 2008. godine, ali ne ostavlja se kriminala. S najunosnijim pljačkama tek počinje i više ne mijenja ekipu, a i dalje djeluje samo u Grčkoj. „Imam zabranu izlaska iz Grčke i ja sam taj svoj status iskoristila da budem jezivo štetna. Naredne četiri godine sam bila 24 sata aktivna u kriminalu“, rekla je.

Tako je bilo sve do 2012. Godine, do oružane pljačke u Ateni. Njezini su partneri stali ispred pošte, neznajući da se 15 minuta ranije dogodila pljačka pošte. Dvojica krupnih i visokih mladića policiji su odmah bili sumnjivi, a odmah su i legitimirani. Počeli su bježati, a jedan od njih je pucao na policiju koja je uzvratila vatru i teško ga ranila. „On je desetak minuta pokušavao pobjeći. Prvo je preskočio u neko dvorište pa se sakrio. Poslije toga samo čujem neki urlik strašan. Osjetila sam neku jezu, to nije bilo normalno, neki glasovi ljudski strašni. I prekniut telefon, nemamo više komunikaciju“, ispričala je Olivera. Ostatak ekipe poslala je u Beograd, a ona ostaje.

Sljedeće večeri Olivera je uhićena u svom stanu i odmah odlučuje da u zatvoru neće ostati. Prijetio joj duži boravak. To se dogodilo u ožujku, a bijeg počinje odmah planirati. Tada otkriva i skriveni talent, slikanje. Dobila je priliku oslikati ured upravitelja zatvora, odakle ima pogled na glavni ulaz.

Plan je bio jednostavan. Imala je slobodu kretanja, a od stražarke je zatražila da je otprati do ulaza gdje je trebala od prijatelja preuzeti boju za slikanje. A s vanjske strane je sve već bilo spremno. Bijeg iz najčuvanijeg zatvora imao je veliki odjek. „On ima veću vrijednost od bilo kakve pljačke ili bilo kakvog posla. To je udarac na državu, na ministarstvo pravde, na policiju, da si njih negdje osramotio sve“, objasnila je.

Pobjegla je u Beograd, ali ludostima ovdje nije kraj. Odlučuje se na povratak na već ranije dogovorenu oružanu pljačku zlatarne, iako je u tom trenutku najtraženiji bjegunac.
O detaljima zadnje pljačke Olivera ne želi govoriti. Sve će, kako kaže, opisati u drugom nastavku knjige.

No, posljednja akcija nije bila uspješna. Osuđena je ukupno na 32 godine zatvora. Terećena je za 116 teških krađa i 3 oružane pljačke, a broj krađa mjeri se u tisućama. Odslužila je ukupno 7 i pol godina zatvora. Procjenjuje se da je opljačkana vrijednost veća od 500 milijuna dolara, iako vjeruje da je iznos znatno veći.

I ništa ne bi mijenjala u svojoj prošlosti, jedino zbog sina osjeća grižnju savjesti. Sada se posvetila edukaciji, mlade ljude usmjerava na pravi put, a u Begoru je prava zvijezda. Kriminalom se više ne namjerava baviti, iako joj je svaki dan novi izazov.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju