Hrabri su kada ih zloćudna bolest natjera da se za goli život svakodnevno bore. I nerijetko, dok njih boli, oni bodre i tješe svoje roditelje.

Tri djeteta živote provode u bolničkim krevetima, ali snaga koja iz tih mališana izvire je nadljudska. Oni svakodnevno svoje slabosti pretvaraju u snagu, oni su heroji među nama. I zato je ekipa emisije Provjereno Patriku, Tini i Tomislavu jedan bolesnički dan pretvorila u avanturu koju će pamtiti cijelog života. Dali su im obličje kakvo zaslužuju, odnosno, napravili su ih onakvima kakvima ih mi doista vidimo, superherojima.

Za Patrika, Tinu i Tomislava bio je to jedan posve neobičan dan. Ne samo zbog reflektora, kamera i kostima superjunaka, već zato što u svojim životima oni igraju potpuno drugačije uloge.

Za mladu obitelj Grgić iz Babine Grede, tatu Lovru i mamu Manuelu, Patrikova dijagnoza bila je drugi udarac koji im je život zadao. Mlađa Patrikova sestrica Nika prva se susrela s opakom dijagnozom, zloćudnim tumorom na mjehuru. Baš kada su roditelji mislili da napokon mogu odahnuti, jer se Nikino zdravsteno stanje poboljšalo, isti je sarkom, samo na testisu, dijagnosticiran i njihovom sinu.

Kemoterapije su mu najveća muka jer mu nakon njih bude jako loše, a i okusi mu se poremete pa mu i ono što voli jesti ne bude ukusno. Ipak, začini bakine kuhinje i u ovakvim slučajevima pobjeđuju.

Ne krije da bi radije bio na igralištu s vršnjacima nego zatvoren u stanu, skriven od sunca i bakterija koje mu mogu dodatno zakomplicirati život. Naviknuo je da s tatom svako jutro ustaje rano i pravac Klaićeva bolnica, gdje ga čekaju njegove omiljene prijateljice, sestre i liječnice.

Baš poput omiljenog superjunaka Spidermana svaki dan ovaj dječak, sve oko sebe uči što je hrabrost. Postoji još jedan dječak koji zaslužuje medalju za junaštvo, Tomislav, dječak kojemu je od rođenja ustanovljen sindrom kratkog tankog crijeva. Kateter, vrećice i sonde rekviziti su koje je upoznao još kao beba.

Dijelovi bolničke opreme, roditeljima su kućni inventar. Svake večeri Tomislava priključe na parenteralnu prehranu koja nadomješta sve što je njegovom organizmu potrebno. Jutra im, umjesto prvom kavom, započinju isključivanjem sina s aparata koji mu život znači. To su sve morali naučiti kako bi on mogao izaći iz bolnice i doći kući, iako je u bolnici proveo pola života i kaže kako su mu to najljepše uspomene.



Da nema sonde na njegovu licu, teško bi se moglo reći da ga nešto muči. On se životu smije, bez obzira što mu život servira. Svaki je dan, kaže njegov tata, novi početak i sve ružno od jučer on zaboravi. Jedino što mu nedostaje su druženja s prijateljima. U školi su, požalio se, prema njemu znali biti zli. Iako sam pohvalio simpatijom, zbog treme je nastao problemčić – nije se mogao sjetiti imena djevojčice. Ali je zato ime omiljenog superjunaka ispalio kao iz topa – Spužva Bob! Kada je malo bolje promislio, zaključio je da, kada bi mogao birati, bio bi poput Batmana jer je on sposoban, pametan i snažan.

Tina ima tek tri godine, a na njezinim malenim leđima već je velik teret, dijagnoza kroničnog zatajenja bubrega zbog koje je svake večeri na dijalizi. Bruno joj je u bolnici postao najbolji prijatelj s kojim svakodnevno gleda svoj najdraži crtić, Peppu prašćića, koja je smiješna i razigrana baš poput nje.

Neustrašiva djevojčica bolnicu smatra svojim drugim domom, pa tako i sve što pregledi i terapije podrazumijevaju njoj ne stvara baš nikakav problem.

Način na koji oni žive nije lak, niti za njih, niti za njihove obitelji. Svaki je dan nova borba, iščekivanje što će život donijeti. Rijetko kada oni mogu biti samo djeca. Zato im je ekipa emisije Provjereno odlučila malo preokrenuti svakodnevicu i omogućiti im da barem na jedan dan budu samo razigrana djeca, u ulozi omiljenih likova iz crtanih filmova. Na jedan dan odjenuli su ih u ono što oni i jesu – superheroji – možda manji, ali stvarniji i daleko hrabriji od junaka s filmskog platna.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju