Snimanje legendarnog filma nije prošlo bez nekoliko hitnih intervencija

Hong Kong, borilačke vještine, opasne scene, prijelomi svih mogućih kostiju… Vjerojatno bi mnogi od vas uz ove četiri asocijacije rekli ime Brucea Leeja. Pa ipak, u ovome slučaju ove poveznice otkrivaju lik jednoga drugog junaka, čovjeka malo starijoj generaciji poznatog po filmu "Policijska priča", a mlađoj po filmu "Gas do daske" – Jackieja Chana!

Poteze po kojima je kasnije postao poznat, poput raznih prevrtanja, udaraca i padanja, naučio je još kao dijete na "China Drama Academy". Po vlastitom priznanju, od daljnjih napornih treninga koji su znali trajati i od pet ujutro do ponoći, spasio ga je filmski redatelj koji je na akademiju došao u potrazi za dječjim glumcem. Jackie je poziv odmah prihvatio te je već kao osmogodišnjak započeo svoju filmsku karijeru.

Kroz svo to vrijeme postao je čovjek koji je pošteno napunio medicinski karton pojmovima kao što su: prijelom lubanje, prijelom nosa, prijelom obje vilice, oba koljena, oba lakta, gležnjeva, kuka, nekoliko potresa mozga… U najmanju ruku, zaslužuje nagradu što je uopće još među živima!

Jackie Chan ima i kaskaderski tim koji broji šesnaest ljudi. Za njih se brine te ima ugovor po kojemu je, u slučaju ozljede nekog od kaskadera, dužan za njega brinuti do kraja života. U filmovima u kojima glumi Chan sve radi sam, što ga izdvaja od većine drugih glumaca. Iako je nekoliko puta na snimanju skoro poginuo i dalje ne želi dublera.

Jedan od takvih filmova, kojeg posebno spominjemo s obzirom na to da je sniman u Zagrebu, ali i u Samoboru i Motovunu, jest i "Božji oklop". Svi koji su ga gledali zasigurno u pamćenje imaju urezane slike jurnjave auta i gaženja štandova po Dolcu, skakanja sa savskog nasipa i sličnih egzibicija. U jednoj sceni Chan je trebao skočiti s drveta na zid, međutim, pritom je pao i udario glavom o kamen te počeo krvariti. Odveli su ga na KBC Rebro gdje je proveo dva dana i uspješno se vratio završetku snimanja.

Što se privatnog života tiče, Chan ga skriva kao zmija noge. Jedino što se zna jest da je oženjen već gotovo 30 godina te da je otac jednog sina. Chanovo obrazloženje takvog čuvanja privatnosti jest da ne želi da se ni u kojem slučaju ponovi tragedija poput samoubojstva dvije obožavateljice koje su sebi oduzele život saznavši da je oženjen. Uz to što ne koristi kaskadera, još je i očito odgovorna osoba. To može samo – prava zvijezda!

Jedan od njegovih najpopularnijih filmova "Gas do daske 2" ne propustite pogledati ovog utorka u večernjem terminu na Novoj TV! Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju