Sigurno Vas je zaintrigirala priča o Henriku VIII u našoj hit seriji Tudori, pročitajte što povijest ima reći o jednom od najkontroverznijih vladara!

Povijest je u svojoj bilježnici upisala raznorazne vladare. Od velikih osvajača poput Aleksandra Makedonskog, preko Luja XIV. koji je nemilice rasipao državnu blagajnu gradivši velebna zdanja poput versajske palače, pa sve do najporemećenijih umova poput Adolfa Hitlera koji je do ljudskog života držao kao političari do predizbornih obećanja. Dobro, otkad je planeta, našlo se tu i smiješnih likova, ali i jednako opasnih likova poput cara Srednjoafričke Republike Bokasse koji je uveo zakon da svi u dobi između 18 i 55 godina moraju donijeti potvrdu o zaposlenju ako ne žele završiti iza rešetaka.

Ipak, po svojoj vladarskoj okrutnosti, ali i burnom ljubavnom životu, povijesna znanost visoko je rangirala engleskog vladara, Henrika VII. iz dinastije Tudor. Henrik je na vlast došao 1509. godine, kao osamnaestogodišnjak, te je odmah pokazao da njegov način vladavine neće biti miroljubiv kao kod njegova oca. Nakon što je uklonio sve savjetnike svoga oca koje je smatrao smetnjom, krenuo je rasipati ugled države ratničkim pohodima po susjednim zemljama čime je Englesku uključio u tadašnje europske političke tokove.

Sve Henrikove žene

No, ono po čemu je ostao najpoznatiji u kolektivnoj memoriji jest njegov ljubavni život koji se često isprepletao s visokom politikom i državničkim obvezama. Želja za dobivanjem muškog nasljednika snažno je utjecala na politiku Engleske, ali i na odnos s Vatikanom. Prva Henrikova supruga bila je Katarina Aragonska, kći španjolski vladara Ferdinanda II. i Izabele I. Znajući suprugovu želju za nasljednikom, koji je smatrao da jedino sin može osigurati stabilnost engleske krune Katarina je s mužem bila trudna čak sedam puta, no preživjelo je samo jedno dijete, kći Marija.

U međuvremenu Henrik nije mirovao, već je pronašao dvije ljubavnice, od kojih nijednu nije smatrao dobrom za mogući novi brak. Ipak, zaljubio se u sestru jedne ljubavnice, Annu Boleyn. Shvativši da mu Katarina više neće moći roditi sina, jedini način da ga zakonito dobije bio je da se od nje rastavi i oženi s Annom. Dozvolu za razvod zatražio je od pape Klementa VII., no naišao je na odbijanje. Ipak, odlučio je ignorirati papinsku odbijenicu te se uskoro vjenčao s Ann. Nedugo zatim, papa je ekskomunicirao Henrika, na što je ovaj donio zakon o osnivanju Anglikanske crkve na čijem čelu stoji kralj odvojivši se potpuno od Vatikana. Poput Katairine, i Anne je nekoliko puta ostala trudna, no rodila je samo kćer Elizabetu. Henrik se tu opet razočarao, a s obzirom da se već zaljubio u Jane Seymour, tražio je način kako se razvesti od Anne. U ovom slučaju njegova okrutnost se pokazala u punoj snazi, s obzirom da je dojučerašnju suprugu optužio za vještičarenje i višestruki preljub te joj dao odrubiti glavu. Napokon, oženivši se sa Jane, dobio je sina Edwarda, međutim, nova supruga mu je umrla samo dvanaest dana nakon poroda. Po povijesnim zapisima s njenom smrću je bio duboko pogođen jer mu je ona podarila nasljednika.

Sljedeći, četvrti po redu brak, sklopio je čisto iz pragmatičnih političkih razloga, jer je oženio Anu od Klevea, koja je bila sestra njegova saveznika iz sukoba s papom. S obzirom da nikakvi bračni odnosi s Anom nisu uspostavljeni, brak je poništen te je ona dobila titulu kraljeve sestre. Katarina Howard, rođakinja Anne Boleyn, postala je sljedeća kraljeva supruga. U početku je bio fasciniran i opčinjen njome, no doznavši da ge je prevarila s dvorjaninom nije imao milosti. Iako joj je ponuđeno rješenje da pristane na razvod braka i tako spasi život, Katarina na to nije pristala, te je život skončala na vješalima. U šesti, ujedno i posljednji brak, Henrik je ušao s Katarinom Parr. Ona je preživjela, ali za to je ujedno zaslužna i činjenica da je sam kralj umro godinu dana prije nje. Iako nikad nije dokazano, smatra se da je sifilis doveo do njegove smrti 1547. godine. Sad kad toliko znate o Henriku VIII., vjerujemo da će vam serija „Tudori“ na programu Nove TV biti još zanimljivija.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju