Večeras na Novoj TV imate priliku pogledati jedan iz serijala filmova o najpoznatijem čarobnjaku, Harryju Potteru! Za one kojima Harry još nije poznat, vrijeme je da nauče tko je kroz sljedeću priču!

Neke su se književne ikone pojavili kao pustolovi, poput Toma Sawyera. Drugi su pak na scenu došli kao dio teškog i sumornog života, poput Dickensovog Olivera Twista. Ima onih koji su obilježili i našu književnost, poput Kušanovog dječaka Koka, ali teško da je neki dječji književni lik podigao toliko prašine kao mali čarobnjak Harry Potter, stvoren iz pera britanske književnice Joanne Kathleen Rowling. Uspjeh je iznenadio i samu književnicu, koja je preko noći postala jedna od najpoznatijih i najbogatijih Britanki, napisavši do danas o malom junaku čak sedam knjiga, načinivši tako heptalogiju (međusobno povezano umjetničko djelo rastavljeno na sedam dijelova). Sve knjige su već doživjele i filmske premijere, od kojih je zadnja podijeljena na dva dijela. Na našem programu danas imate priliku pogledati prvi film iz serijala, „Harry Potter i kamen mudraca“. Sad, nakon opširnog uvoda, vrijeme je da se malo više posvetimo samom liku i djelu najpopularnijeg čarobnjaka planete, Harryja Pottera.

Harry Potter kao mali postaje siroče, te je prisiljen živjeti sa svojim okrutnim rođacima Dursleyjevima. Rođen je 31. srpnja 1980., a slavan je postao već kao beba. Naime, kada je imao samo godinu dana, strašni Lord Voldemort, koji je izazivao strah cijelog čarobnjačkog svijeta, napao je Harryjevu obitelj i ubio njegove roditelje. Iako je htio ubiti i njega, u toj namjeri nije uspio, ali je Harryju za „uspomenu“ ostao ožiljak u obliku munje. U pokušaju da ga ubije, sam Voldemort je iščupan iz tijela što je bila posljedica njegove vlastite kletve, poznate pod imenom „Avada Kedavra“. Kako je odrastao, Harry je počeo otkrivati svoje čarobnjačke sposobnosti, te je tako naposljetku završio u školi za vještičarenje i čarobnjaštvo, Hogwarts. Tamo se dokazao kao nadareni čarobnjak, postavši prepoznatljiv posebno po obrani od mračnih sila i metloboju. Harry je unatoč moćima ostao jednostavan, hrabar, plemenit i ponosan, te spreman pomoći gotovo svakome. Upravo su mu se te kvalitete znale ponekad i obiti o glavu, ali je Harryjev karakter ostao nepromijenjen. Njegovi najbolji prijatelji su Ron Weasley i Hermione Granger, dok su mu neprijatelji već spomenuti Lord Voldemort, Draco Malfoy i Severus Snapes.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju