Delicije koje je Nastasja pripremala prošlu emisiju, sada imate priliku napraviti i vi, te ugodno iznenaditi svoje ukućane!

1. Dresden stollen (Kruh s kandiranim voćem)

Sastojci
500 g Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka
100 g mljevenih badema
250 g maslaca
50 ml ruma
300 g grožđica
½ žličice naribanog muškatnog oraščića
1 žličica naribane limunove korice
prstohvat soli
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g šećera
50 g svježeg kvasca
250 ml mlakog mlijeka
100 g kandiranog voća
Za premazivanje:
1 žličica maslaca
Za posipavanje:
1 žlica šećera u prahu

Priprema
1. Razmrvljeni svježi kvasac stavite u zdjelicu, pomiješajte s 50 ml mlakog mlijeka, malo šećera i ostavite stajati nekoliko minuta na toplom mjestu.

2. Brašno pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, limunovom koricom, muškatnim oraščićem i bademima. Dodajte dignuti kvasac, pola količine rastopljenog maslaca, preostalo toplo mlijeko i miješalicom umjesite tijesto. Postepeno dodajte preostali rastopljeni maslac, kandirano voće i grožđice koje ste prethodno močili u rumu.

3. Tijesto pokrijte, stavite na toplo mjesto da se diže oko 40 minuta. Nakon toga tijesto premijesite, a zatim rukama ili valjkom tijesto stanjite na debljinu od 3-4 cm. Preklopite ga dva puta (zarolajte), oblikujte kruh i pripazite da rub tijesta okrenete prema dolje.

4. Tijesto stavite na pobrašnjeni lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko sat vremena. Vruć kolač premažite maslacem i pospite šećerom u prahu.

Posluživanje
Kruh s kandiranim voćem narežite na ploške i poslužite uz topli napitak.

Savjet
Ovu količinu tijesta možete peći u dva manja kalupa.

2. Kuglof

Sastojci
140 g brašna
50 g Gussnela Dolcela
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
4 jaja
150 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
2-3 žlice ruma
100 g grožđica
100 g oraha
50 g maslaca
Za posipavanje:
šećer u prahu

Priprema
1. Pjenasto izmiješajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte omekšani maslac, grubo narezane orahe, grožđice namočene u rumu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i Gussnelom pa sve dobro promiješajte.

2. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.

3. Pripremljenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup te pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.

4. Pečeni kuglof malo ohladite i istresite iz kalupa.

Posluživanje
Pečeni kuglof pospite šećerom u prahu.

Savjet
Umjesto grožđica možete staviti ušećerenu narančinu i limunovu koricu.

3. Čajni medeni kruh

Sastojci
170 g Raženog brašna tip 1250 Podravka
150 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
2 jaja
180 g Cvjetnog meda Podravka
70 g šećera
120 ml mlijeka
50 ml ulja
½ žličice cimeta
¼ žličice klinčića u prahu
prstohvat naribanog muškatnog oraščića
1 žličica naribane narančine korice
½ žličice soli
Za ukrašavanje:
20 g maslaca
listići badema

Priprema
1. Mlijeko, šećer, ulje i med miješajte na laganoj vatri do vrenja. Pustite da se ohladi.

2. Raženo i glatko brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte sol, cimet, klinčić, muškatni oraščić, narančinu koricu i sve dobro izmiješajte.

3. Jaja i ohlađenu mješavinu meda miješajte, dodajte brašno s dodacima i umiješajte mekano tijesto.

4. Tijesto stavite u namašćen i pobrašnjen duboki duguljasti kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 150°C 60 minuta.

Posluživanje
Pečeni kruh premažite maslacem i pospite listićima badema.

Savjet
Ovaj aromatičan i drugačiji slatki kruh može stajati najmanje tjedan dana i ostati sočan i ukusan.


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju