Legendarni prikaz bitke u termopilskom klancu gdje su se sukobila spartanska i perzijska vojska doživite večeras na našem programu!

U 5. stoljeću prije Krista, povijest nam kazuje kako se 300 spartanskih vojnika, predvođeno legendarnim spartanskim kraljem Leonidom (u filmu ga glumi ljubimac žena Gerard Butler) suprotstavilo mnogo brojnijoj perzijskoj vojsci, koju je predvodio kralj Kserkso. Iako na kraju poraženi, legenda kaže kako su motivirali cijelu Grčku koja se kasnije zajedno suprotstavila velikoj najezdi Perzijanaca.

Film, iako je baziran na istinitim događajima, zapravo je ekranizacija stripa Franka Millera, koji je na ideju o stvaranju stripa došao još davne '62, kada je s ocem u kinu gledao film „The 300 Spartans“. Ideje njegovog stripa na veliko je platno uspješno prenio redatelj Zack Snyder, te stvorio pravo malo remek – djelo, koja je u zvijezde vinulo Gerarda Butlera. Film je u Americi poharao kino blagajne, dobrim djelom zbog kvalitete samog filma, ali i zbog izvrsne promidžbe, te je u jednom trenutku imao čak devet različitih trailera.

Ipak, film nije prošao bez kontroverzi i kritika. Najprije je uspoređen s američkom politikom koju je tada vodio George W. Bush. Iranci su film odmah proglasili „antiiranskim“, zaključivši kako ideja filma vrijeđa njihovo kulturno nasljeđe. Također, protiv filma su ustali i neki glumci, kao legendarni Roger Moore koji je za „300“ rekao da ima neke fašističke ideje.

Unatoč svemu tome, naš je savjet vrlo jednostavan. Film koji je obarao rekorde u kinima i harao kino blagajnama, svakako je vrijedan gledanja. Tako da, sve kontroverze valja ostaviti po strani i uživati u izvrsnom prikazu povijesne bitke Spartanaca i Perzijanaca, samo večeras na Novoj TV!
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju