Bliži se dan televizijske premijere „Da Vincijeva koda“, stoga, saznajte sve o glavnom liku filma i knjige, profesoru Robertu Langdonu!

Robert Langdon je fiktivni profesor vjerske ikonologije i simbolike, a njegovo radno mjesto je na jednom od najprestižnijih fakulteta svijeta, Harvardu. Kreirao ga je američki pisac Dan Brown, a po prvi put se pojavio u njegovom romanu „Anđeli i demoni“, 2000. godine. Nakon toga pojavio se u još dva Brownova romana, kontroverznom „Da Vincijevom kodu“ i „Izgubljenom simbolu“. Dva od ta tri spomenuta djela, „Anđeli i demoni“ te „Da Vincijev kod“ su doživjela i filmske adaptacije, dok će treće djelo „Izgubljeni simbol“ kino dvorane ugledati sljedeće godine.

Lik Roberta Langdona, Brown je stvorio pridavši mu i neke svoje osobine. Tako je primjerice Langdonov datum rođenja istovjetan piščevom, a također su „pohađali“ i istu školu, akademiju Phillips Exeter. O svom fiktivnom liku najbolje je rekao sam pisac, koji je izjavio kako je Robert Langdon čovjek kakav bi on sam volio biti. Također, sposobnosti vrsnog simbolista, ali i prezime, lik je dobio od Johna Langdona, američkog profesora i bliskog prijatelja Dana Browna.

Razvoj Langdona je opisan na nekim mjestima u tančine, tako primjerice iz knjiga saznajemo da je na sveučilištu Princeton igrao vaterpolo, ali i da pati od klaustrofobije, što je posljedica slučaja iz djetinjstva. Također, saznajemo da je bez oca ostao vrlo rano, kao dvanaestogodišnjak, te da je jedan od onih rijetkih ljudi obdarenih fotografskim pamćenjem. Ono što je zanimljivo, a što je čini se isto dijelom autobiografski podatak samog autora, jest Langdonovo spominjanje kako je odgojen kao katolik, al da nikada ne može shvatiti koncept Boga.

U prvoj Brownovoj knjizi u kojoj se pojavljuje, „Anđelima i demonima“, pozvan je u Švicarsku kako bi otkrio što se krije iza ubojstva fizičara Ventre, na čijim je grudima bila otisnuta riječ „iluminati“. Po dolasku sam prizor ga šokira, jer nailazi na tijelo Ventre, slomljenog vrata sa savršeno preciznim znakom za kojeg je siguran da ga nitko nikad nije vidio, unatoč činjenici da o njemu postoje dokumenti. Skupa sa Ventrinom usvojenom kćeri i Kolerom, na čiji je poziv i došao u zemlju, otkriva zapanjujuće stvari. Naime, tajno društvo Iluminati namjerava uništiti Vatikan, a čini se kako samo Langdon sa dvoje pomoćnika može zaustaviti strahotu…

O „Da Vincijevom kodu“ smo već ovih dana pisali, tako da vas upućujemo na sljedeća dva linka, pomoću kojih ćete utvrditi gradivo:

>>> Da Vincijev kod – hrvatska premijera samo na Novoj TV!

>>> 'Da Vincijev kod' - knjiga koja je potresla Vatikan!

Zadnja dosad izašla knjiga, „Izgubljeni simbol“ profesora odvodi u Washington. Tamo odlazi da bi pronašao svog nestalog prijatelja, Petera Solomona, koji je inače mason. Njemu je nestao svaki trag nakon što je krenuo u potragu za piramidom, koja navodno sadrži mistične moći sposobne da čovjeka pretvori u Boga. U otkrivanju misterije pomaže mu kćerka nestalog Solomona, tako da uz njenu pomoć, stručnjak za simbole polako raspliće naizgled nerješiv slučaj.
Dok su po prve dvije knjige već snimljeni uspješni filmovi, treća svoju premijeru tek čeka, no uz briljantnog Toma Hanksa uopće ne sumnjamo u uspjeh!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju