Ova crtana serija osmišljena je u pet dijelova kako bi se na što bolji način djeci objasnilo i dočaralo 10 Božjih zapovijedi.

(Kids’ Ten Commandments), SAD, 2003., crtana serija
Redatelji: Ken C. Johnson, Richard Rich
Autori: George Taweel, Rob Loos, Jeff Andrus

Crtana serija osvojila je više od 15 prestižnih nagrada među kojima su Parents Choice, Gold Camera i Telly.

Ova crtana serija osmišljena je u pet dijelova kako bi se na što bolji način djeci objasnilo i dočaralo 10 Božjih zapovijedi. Ona pokazuje život jedanaestogodišnjeg dječaka Svena i njegovih prijatelja, uključujući i grupu životinja, u interakciji s biblijskim likovima poput Mojsija, Jošue i Arona. Svaka epizoda uključuje dvije pjesme te objašnjava dvije zapovijedi koje su kombinirane s odličnim animacijama.
Epizode su osvojile više nagrada uključujući 'Parents' Choice', petnaest nagrada 'Telly' i Film Advisory Bord nagradu izvrsnosti.

LIKOVI:

BOG – govori Mojsiju 10 zapovijedi i piše ih njegovim prstom.

MOJSIJE – starac, koji je i prijatelj Božji. Njegova kosa je duga i bijela te ima dugu bradu. Hoda sa štapom kojeg uvijek nosi sa sobom. Ponizan je i tih, osim ako se ne naljuti zbog Božjeg gnjeva.

ARON – Mojsijev stariji brat. Rođeni političar i javni govornik, uvijek pokušava ljude učiniti sretnima. Čvrsto vjeruje u Boga i Mojsija, ali se ponekad previše zabrinjava onim što ljudi misle. Sijed je, ali ima tamniju kosu od Mojsija.

MIRIAM – Mojsijeva i Aronova sestra. Iako je starija ima čvrstu vjeru brata Mojsija i osobnost starijeg brata. Ona je također proročica i živi svoj život za Boga.

JOŠUA – mladi i novi vođa. On je taj koji će na kraju dovesti ljude u Obećanu zemlju. Mlad je, zgodan, pametan i k tome voljan služiti Bogu. Spreman je slijediti Boga bilo gdje, veliki ratnik svog vremena.

SVEN - Svenova koža je tamna zbog stajanja na suncu, njegovo tijelo je snažno zbog teškog rada. Njegovo lice je okruglo, s velikim tamno-smeđim očima i dugim trepavicama. Sven je ’svakidašnji dječak’, dobar, potječe iz srednje klase te je odgovorno dijete. Nakon što mu je tata umro prije nego što su napustili Egipat, Sven preuzima odgovornost i brine se za svoju majku Lejlu i za svoje životinje. Ima poseban dar sa životinjama i jako je dobar prema njima, ali žudi za avanturom. Svaki put kad Bog učini nešto spektakularno, on je zadivljen.

LEJLA – Svenova majka. Ova žena je skromna, vrijedna i lijepa te vodi težak život udovice u pustinji. Prirodna je ljepotica, ali svoju ljepotu skriva šalom. Ona ovisi o tome da se Sven brine o životinjama, to je jedino što joj je muž ostavio. Želi biti dobar primjer svom sinu sa svim što radi, ali se ponekad previše optereti ne bi li bila savršena.

HAZAKA – loš čovjek i gunđalo. Vrlo je uvjerljiv. Kad Mojsije ’nestane’ na planini, Hazaka to vidi kao konačan trenutak da vodi ljude na način na koji on misli da bi ih trebalo voditi, a to je da bi trebali raditi ono što žele bez ikakvih posljedica. Ima oči poput perlica i duge koščate ruke kojima gestikulira dok govori.

MEHIDA – Hazaka ju je preodgojio. Pretvorio je iz ropkinje u lijepu slobodnu ženu. Podučavao ju je manirima. No ujedno Hazaka je ima u šaci. Mehida čini ono što joj on kaže, uključujući i ples oko zlatnog teleta.

BOAZ – debeo i ne baš bistar. Cijeni bogatstvo više od Boga. Drago mu je što obavlja poslove za Hazaku.

NAOMI – je udana za Boaza. Ona je egocentrična i sebična. Nosi hrpu narukvica na obje ruke.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju