Put do 5.000 eura popločan je sa 6 izazova

Novi show Nove TV ''Tko to tamo pjeva?'' započeo je s emitiranjem, a već u prvoj emisiji gledatelji su svjedočili da do najvišeg iznosa kojeg natjecatelj može osvojiti – 5.000 eura, i nije tako jednostavno doći. U šest izazova, natjecatelj eliminira po jednog od sveukupno devet tajnih glasova koji su predstavljeni po zanimanju, hobiju, odnosno karakteru. Neki od njih pjevaju dobro, a neki i nisu najbolje glazbeno potkovani. Tajna slogana showa ''dobro je loše, a loše je dobro'' leži u tome da eliminiranje nepjevača donosi natjecatelju po 500 eura u svakoj rundi, dok eliminiranje dobrog pjevača ne donosi novac. Osim panelista koji cijelo vrijeme navijaju za natjecatelja i žele mu pomoći da show napusti sa što većim iznosom, pa tako svojim stručnim zapažanjima mu sugeriraju tko od tajnih glasova pjeva dobro, a tko loše, natjecatelj mora dobro i taktizirati jer ukoliko želi osvojiti najveći iznos – na samom kraju mora ostati dobar pjevač. Ukoliko posljednji tajni glas nije dobar glas, natjecatelj gubi sav novac. Također, ima opciju i odustajanja pred finalnom odlukom, pa tako show napušta s dotad osvojenim iznosom.

Početkom igre, u prvoj rundi koja nosi naziv Playback, tajni glasovi pjevaju playback na matricu sa snimljenim glasom, odnosno otvaraju usta na ranije snimljen vokal. Bitna razlika je u tomu što dobri pjevači pjevaju na svoj snimljeni glas, dok loši pjevači otvaraju usta na tuđi glas koji je dobar i koji odgovara njihovim godinama i karakteru. Zadatak loših tajnih glasova je scenskim nastupom i mimikama lica uvjeriti natjecatelja i paneliste da je taj glas, na koji pjevaju, doista njihov. Prvi izazov sadrži tri runde s nastupima tri tajna glasa, a na kraju svake natjecatelj mora eliminirati jedan tajni glas. Jednom kada je zaključao svoju odluku, tajni glas odlazi u „razotkrivanje“ gdje po prvi put u emisiji eliminirani tajni glas pjeva uživo pred natjecateljem, panelistima i publikom u studiju. Ukoliko je eliminirani tajni glas loš pjevač, natjecatelj osvaja iznos od 500 eura, a ukoliko je dobar pjevač, natjecatelj ne osvaja ništa, ali ima manje šanse u osvajanju glavne nagrade. Nakon prvog izazova, u igri ostaje još šest tajnih glasova koji odlaze u slijedeći izazov – ''To sam ja'' koji natjecatelju i panelistima daje priliku da putem dokaza, video priloga dobiju uvid u privatni život tajnih glasova. Dokazi pokazuju tajne glasove u njihovom privatnom i prirodnom okruženju, te u određenoj radnji vezanoj uz zanimanje, odnosno karakter koji nose. U video dokazima, natjecatelj neće moći čuti pravi glas tajnog glasa, već će u tim prilozima o njima govoriti razni sugovornici (prijatelji, kolege, partneri…) ili ako tajni glas govori sam o sebi, njegov će glas biti promijenjen do neprepoznatljivosti. Natjecatelj u ovom izazovu odabire tri tajna glasa čije video dokaze želi pogledati, a eliminira samo jednog i to ne nužno onoga čiji je video pogledao. Ukoliko se u razotkrivanju eliminirani tajni glas pokaže kao loš pjevač, natjecatelj osvaja iznos od 500 eura u četvrtoj etapi otkrivanja tajnog glasa, a ukoliko je dobar pjevač, natjecatelj ne osvaja ništa.

''Tajni studio'' naziv je trećeg izazova u kojem natjecatelj odabire dva tajna glasa, od njih pet koliko ih je ostalo u igri, od kojih želi dobiti ekskluzivni uvid u nove dokaze iz glazbenog studija. U tajnom studiju događaju se brojne neočekivane stvari, a svaki zvuk je podvrgnut vokalnoj manipulaciji od strane modulatora glasa. Bez obzira što je gledao samo dvije snimke tajnih glasova iz tajnog studija, natjecatelj ima pravo eliminirati bilo koga od pet tajnih glasova koji su igri. Razotkrivanje eliminiranog tajnog glasa otkriva da li je on loš ili dobar, odnosno osvaja li natjecatelj još 500 eura ili ne osvaja ništa.

U četvrtom izazovu naziva ''Ima slike, nema tona'', natjecatelj ima priliku za nove dokaze i uvid u život tajnih glasova. Natjecatelju se prikazuje video prilog dvoje tajnih glasova, koje sam odabere, a u kojemu su u nekoj određenoj svakodnevnoj radnji, vezanoj uz njihovo zanimanje, karakter, i pritom pjevaju. Video je bez zvuka i natjecatelj, kao i panelisti, ne čuju ton pjevanja. Kako prilog ide prema svome kraju, na ekranu se pojavljuje odbrojavanje od pet sekundi, nakon čega se na sekundu čuje pravi ton pjevanja tajnoga glasa. Ovo je po prvi puta u emisiji gdje natjecatelj ima priliku čuti pravi glas tajnih nepjevača. Nakon odgledanog, na natjecatelju je ponovno odluka za eliminaciju jednog tajnog glas. Natjecatelj može eliminirati bilo koji tajni glas, bez obzira je li gledao njegov dodatni dokaz ili nije. Razotkrivanje eliminiranog tajnog glasa otkriva da li je on loš ili dobar, odnosno osvaja li natjecatelj još 500 eura ili ne osvaja ništa.

U petom izazovu ''Glasoboj'' preostala tri tajna glasa ponovno pjevaju na playback, ali na način da svatko pjeva svoju pjesmu u kojoj se izmjenjuju dva različita glasa - jedan dobar i jedan loš, odnosno jedan njihov i jedan tuđi, odnosno jedan potpuno suprotan drugome u intonaciji i glazbenom spektru. Tajni glasovi imaju ponovno zadatak zavarati natjecatelja i paneliste svojim samouvjerenim nastupom, a natjecatelj mora promišljati koji bi glas mogao odgovarati toj osobi, tko ovdje uopće ne pjeva svojim glasom, tko je varalica, a tko pravi pjevač. Nakon što pjevanje završi i nakon što natjecatelj i panelisti kažu svoje dojmove, na natjecatelju je opet trenutak odluke - odlučuje koga će od tajnih glasova proglasiti uljezom i lošim pjevačem. Loš pjevač donosi mu 500 eura, a dobar 0 eura.

''Intervju'' je izazov u kojem natjecatelj odabire kojem će tajnom glasu, od dvoje koliko ih je ostalo u igri, postavljati pitanja u vremenskom periodu od 30 sekundi. Natjecatelj tom jednom odabranom tajnom glasu može postavljati bilo koja pitanja za koja misli da će mu pomoći u razrješenju nepoznanice - je li taj tajni glas dobar ili loš pjevač. Tajni glas, dok odgovara na pitanja, ima potpuno promijenjenu boju glasa, tako da ni natjecatelj, ni panelisti, a ni gledatelji ne mogu čuti kako zvuči pravi glas nepjevača.

Nakon što istekne 30 sekundi za postavljanje pitanja natjecatelja, pravo na jedno zajedničko dodatno pitanje imaju i panelisti. Nakon što panelisti postave svoje pitanje, na natjecatelju je najteža odluka do tada. Natjecatelj mora odlučiti, između dva preostala tajna glasa, koga će eliminirati, a koga će ostaviti do samoga kraja. Onaj kojeg eliminira treba biti loš pjevač, a onaj koji posljednji ostane treba biti dobar pjevač kako bi natjecatelj osvojio glavnu nagradu, ako se odluči na taj rizik. Nakon odluke o eliminaciji, slijedi osmo razotkrivanje na kojem saznajemo koliko je natjecatelj bio dobar u svojoj procjeni i je li za svoj račun osvojio još dodatnog novčanog iznosa.

Na samom kraju emisije, ostaje samo jedan tajni glas i velika odluka pred natjecateljem. U ovom trenutku natjecatelj može odustati i uzeti osvojeni iznos kojeg je skupio eliminiranjem loših pjevača, ili odlučiti riskirati i odreći se do sada osvojenog novčanog iznosa. Ukoliko u Finalnom duetu, u kojemu nastupaju posljednji tajni glas i gost panelist, tajni glas bude loš pjevač, natjecatelj ne osvaja ništa, a ukoliko tajni glas bude dobar pjevač – natjecatelj osvaja najveći iznos u showu – 5.000 eura.

Natjecatelj u showu ''Tko to tamo pjeva?'' mora biti izrazito promućuran, imati dobru strategiju jer cijelim putem eliminiranje loših pjevača donosi mu novac te si tako povećava šansu za osvajanjem glavne nagrade. Stoga, eliminiranje loših pjevača je dobro jer mu donosi novac i ostavlja mogućnost da u finalnom duetu ostane dobar pjevač kako bi show napustio s maksimalnim iznosom, ukoliko odluči riskirati, a pritom se i jako dobro zabaviti.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju