''Nadam se da sam ostavio dobar dojam''

Pogledaj propušteno na  NOVATV

Od MasterChefa se oprostio još jedan kandidat. Ovoga puta bio je to Nikola Kotur i to baš u slatkom ciklusu koji je preferirao. Presudila mu je zahtjevna replika kroasana od jabuke u neobičnoj kombinaciji s umakom od hrena i šunke.U stres testu Nikola se našao nakon gastroduela u kojem je izgubio crveni tim. Žiri im je spočitao pečena krilca. ''Krilca nisu uspjela kako ste htjeli. Bila su dosta gumena i kožica se nije dovoljno zapekla sa strane. Salata od cikle je bila dobra ideja, ali tražila je još svježine jer cikla sama po sebi ima zemljanu notu'', objasnio je Melkior prije nego im je žiri otkrio koji je tim bio bolji. Premoćnu pobjedu ovoga je puta odnio plavi tim. ''Ne mogu opisati moj kontrast osjećaja sinoć i danas'', rekao je Luka Marin vidno presretan. ''Trebalo mi je ovo'', kazao je s osmijehom od uha do uha.''Razočaranje za mene. Nisam se nadao ovom ishodu i nadam se da ne idem u stres test'', rekao je Nikola Kotur kada je saznao da je bio dio gubitničkog tima čiji su članovi morali predložiti dva imena kolega koje će nominirati za stres test. Jedino nisu mogu nominirati Anitu Vuković budući da je ona zaradila imunitet, a žiri im je dao priliku da kažu misle li da bi chef, odnosno Maja Jalšovec koja ih je predvodila, trebala dobiti imunitet. Njezin tim veoma je brzo odlučio jednoglasno da joj žele dati imunitet. ''Drago mi je da smo joj oduzeli mogućnost odgovornosti, jer smo za jelo bili odgovorni svi kao tim, a ne samo ona. Mi smo dali ideje koje je ona prihvatila i nema razloga da ona u konačnici odgovara'', komentirao je Nikola. Maja je za stres test nominirala Nikolu i Marka, a s njom se složio velik dio tima. Glasovanjem je odlučeno da u stres test osim njih ide još i Lucija Davidović.''Bit će vam jako teško, ali dajte sve od sebe'', rekao im je Stjepan najavivši što ih čeka u borbi za ostanak u showu jer slijedio je tehnički najteži stres test u MasterChefu. Morali su replicirati jelo chefice koja je od strane struke izabrana za najbolju slastičarku na svijetu 2021. godine – Maše Salopek.

U krakom masterclassu Maša im je pokazala kako pripremiti njezino jelo u kojem je naglasak stavila na tehniku izvedbe. ''Ja još uvijek mislim da sanjam i to je dvoboj mene i nje'', kazao je Marko.

Zadatak koji je Maša stavila pred njih bio je kroasan napravljen od jabuke. A za njegovu izradu potrebno je bilo koristiti uređaj koji se zove ''japanska mandolina''. On, naime, reže jabuku u velike duge trake. Potom se nožem dobivene tanke trake jabuke moraju izrezati u oblik koji može formirat kroasan. Kad je formiran, kroasan se puni gelom od jabuke i bobica bazge s redukcijom mlijeka i meda te je dovršen kandiranom limunovom koricom i tostiranom orasima. Tome je sa strane pridodana i slastičarska krema napravljena od kuhane šunke i hrena. Važno je, napominje Maša, da jabuka nije vlažna, a vlaga se izvlači pomoću kuhinjskih papira.Trojka u stres testu dobila je samo jednu mandolinu na korištenje i morali su se dogovoriti tko će koristiti mandolinu prvu. Budući da se međusobno nisu mogli dogovoriti, izvlačili su čačkalice, pa je ispalo da Marko mandolinu koristi prvi, Lucija druga, a Nikola posljednji. Za pripremu ovog jela imali su 75 minuta.

Već u samom startu su imali poteškoće s rezanjem jabuka u mandolini, jer im je aparat bio nepoznat za korištenje. Nakon što je svladao upotrebu japanske mandoline, Marko je pokazao veliku vještinu u formiranju kroasana od jabuke, dok su se Lucija i Nikola borili s namotavanjem jabuke. ''Tijekom kuhanja se nisam osjećala ugodno, bilo mi je sve prenapeto i nisam osjećala da vladam situacijom'', ispričala je Lucija.

Maša je bila pozitivno iznenađena kad je vidjela prvi tanjur. ''I mi smo ugodno iznenađeni'', rekao je Stjepan nakon što su probali sva tri tanjura. No netko mora napustiti show, pa su presudile ocijene.''Moram priznati da sam oduševljena koliko ste u kratkom vremenu, bez treninga uspjeli replicirati ono čime sam vas izazvala, tako da veliki komplimenti po tom pitanju'', rekla im je Maša nakon što je kušala jela. Ipak, odskočio je Markov tanjur koji je dobio najbolju ocjenu od najbolje slastičarke na svijetu.

Najlošija je bila Nikolova replika fine karmelizirane voćne slastice, pa je time njegovo MasterChef putovanje završilo. ''Nadam se da sam ostavio dobar dojam, pravedan. Borio sam se prvo za druge, a onda za sebe. Ovo je moj ciklus, najslađi ciklus. Ali jednom mora doći kraj. I meni je ovdje došao kraj'', rekao je Nikola.

Što dalje očekuje top 11 kandidata u najpoznatijoj televizijskoj kuhinji saznat ćemo uskoro.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju