Peti i posljednji stres test

Vijetnamska kuhinja presudila je Mateji koja je imala poteškoće u kreiranju jela ove azijske države. „Nisam znala da podnosim stres koliko sam ga ovdje podnijela. Ponosna sam na sebe“, rekla je Mateja sumirajući svoje natjecanje u showu.

Kandidati koji su se našli u stres-testu, ali su kuhanjem ipak zadržali svoje mjesto u MasterChefu, su Ivana, Lara, Ana-Maria i Miroslav. S galerije su sve promatrali ostali kandidati među kojima je bio i Manuel. Budući da je u zadnjem kuhanju osvojio imunitet, mogao ga je nekome od kandidata u eliminacijama pokloniti. „Ako dam bilo kome od njih, ostalih četvero ide u stres-test. Fer play je najbitniji. Neka se bore i neka najbolji pobjedi“, kazao je Manuel.

Za ostanak su se stres-testaši borili kroz tri faze. U prvoj fazi, testirala su se njihova osjetila prilikom čega su morali pogoditi o kojoj se egzotičnoj namirnici i umacima ispred njih radi. U 15 sekundi po namirnici morali su reći svoj odgovor. U stresnom trenutku Ana-Maria nije se mogla dosjetit naziva guacamole. „To je on što si u MaterChefu neću oprostiti“, razočarano je konstatirala. Od ukupno 12 namirnica, Miroslav je pogodio samo jednu, a najviše, njih pet, pogodila je Ana-Maria te je zaslužila prednost u trećoj fazi testa.

 

U drugoj fazi prezentirana im je tehnika tempura, prženje u dubokom ulju, koju im je u detalje pokazao Melkior. „Zvuči jednostavno, ali previše je caka koje su bitne za to“, rekla je Ana-Maria. Melkior je savjetovao da se što jačim miješanjem razvija gluten, i to je pogreška prilikom izrade tempure, jer ona tada ne može biti hrskava.

Jelo koje su morali izraditi u trećoj fazi testa, dolazi iz Vijetnama i radi se o juhi 'pho', koja je jedno od najpoznatijih vijetnamskih jela. Kod ovakvih vrsta jela, dodaci se kuhaju odvojeno i tek se onda zalijevaju temeljcem. „Jako je fino i nježno. Imaš osjećaj da se te nešto zagrlilo“, opisala je Mateja, dok je Laru jelo podsjetilo na parfem. Za zadatak su dobili da naprave varijaciju jela prema pokaznom primjeru, tj. svoju verziju azijske juhe uz obavezne komponenate u tempuri i umak sa strane. Imali su svega 45 minuta za pripremu tog jela. Čim je čula da nema recepta, Mateja je iskazala strah od zadatka.

Prednost koju je imala Ana-Maria je ta da je samo ona mogla izabrati pomoćnika, a ona je uzela Petra. Unatoč pomoći koju je imala, Damir je primijetio da joj je na radnoj jedinica veliki kaos.

Ni drugi kandidati nisu bili uredniji. „Na mojoj radnoj stanici je bila Hirošima. Katastrofa“, rekla je Mateja prisjećajući se nereda. „U jednom trenutku me počeo jako prati strah, iako sam sto puta radila tempuru“, prisjetila se Lara izrade jela.

Miroslav je poslije kuhanja zaključio da se boji da je ovo bilo njegovo zadnje kuhanje. Žiri je na kraju ocijenio kako su Ivana i Lara imale najbolja jela od petorke u stres-testu. Stjepan je naglasio kako je kuhanje krenulo nizbrdo i Miroslavu i Mateji. Mateji nije uspjela juha, a Miroslavu tempura. No budući da je juha bilo glavno jelo koje su morali pripremiti, bilo je jasno da Mateja ispada iz showa. Sada se vraća u Velike Zdence te će kuhati nastaviti u svom rodnom kraju.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju