Kako pristupiti sportskoj prehrani?

 Natjecatelji MasterChefa suočili su u novom gastroduelu pod vodstvom Manuela u plavom timu i Josipa u crvenom timu. Kako je Ana-Maria bila posljednja preostala natjecateljica koja nije bila raspoređena u tim, imala je priliku odabrati unutar koje će ekipe kuhati, a ona se odlučila pridružiti Manuelovom plavom timu.

U tom trenutku, Josip, koji je imao manje natjecatelja u svom timu, imao je priliku odabrati tko iz suparničkog tima neće sudjelovati u kuhanju i odlučio se za Sarah. Ova odluka iznenadila je Ana-Mariju, koja je zbog slabijeg zdravstvenog stanja očekivala da će biti izabrana za nekuhanje, pa je komentirala odluku crvenog tima riječima: „Igraju prljavo“.

Zadatak koji je pred natjecateljima je da pripreme tri sportska obroka: obrok prije utakmice, obrok poslije utakmice i desert. Svaki slijed trebaju isporučiti u 12 porcija za poznate sportaše koji su im došli u goste, a za to kandidati imaju na raspolaganju 90 minuta.

Tomica Đukić, službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, dao im je upute o tome što sportski obrok treba sadržavati. „Sportska kuhinja mora biti točna, nutritivno pokrivena, dati onima koji je jedu energiju, snagu i brzinu. Obrok prije utakmice mora zadovoljiti potrebu za ugljikohidratima te ih u obroku mora biti do 65%, zatim trebaju biti zastupljene masnoće i proteini. Tu spadaju bijelo meso, bijela riba, mediteranska kuhinja i nemasna teletina. Obrok ne smije teško pasti na želudac, odnosno nema umjetnih umaka, nema jakih začina, nema pretjerivanja“, objasnio je Tomica.

U obroku nakon utakmice može se poigrati s mahunarkama i jačim namirnicama te proteinima. Nisu dozvoljeni rafinirani šećeri, ali može se uključiti šećer iz voća – bobičastog i tropskog. „Poigrajte se na notu najzdravijeg. I nema ništa od prženja“, istaknuo je. Dok su kandidati kuhali dao je i savjet o vlaknima u obroku – budući da ubrzavaju probavu nisu najbolji izbor za obrok prije utakmice.

S obzirom na to da je u jelo stavio namirnicu s vlaknima, Petar je to odmah odlučio promijeniti. „Cilj mi je da te grahorice ne propadnu, nego da ih netko iskoristi“, kazao je, pa se obratio Manuelu za iskorištavanje namirnice koje je već počeo kuhati, ali nije uputno da je stavi u obrok za prije utakmice.

Kako će završiti ovo kuhanje u gastroduelu i čija će se jela više svidjeti gostima, doznat ćemo u sljedećoj epizodi.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju