"Tek sad igra počinje!"

Endrina, Otto, Barbara i Renata ući će u stres test koji će se odvijati kroz više precizno definiranih faza, a svaka od njih zahtijevat će fokus.

Barbara će u taj izazov ući bez zadrške, svjesna da je pred njom trenutak odluke. „Spremna sam se izboriti za opstanak. Želim se boriti i ostati do kraja“, poručit će odlučno, dajući do znanja da povlačenja nema. Otto će pak istaknuti da je vrijeme da pokaže svoje emocije. „Želim danas predočiti svoje emocije na tanjuru“, kazat će, a zatim dodati: „Tek sad igra počinje, ono prije je bila dosada.“ Njegove riječi najavit će pristup u kojem emocija i tehnika moraju pronaći zajednički jezik.

Renata će priznati da su je prethodni dani emocionalno iscrpili. „Slegle su mi se emocije., uhvatilo me jučer ludilo, danas je novi dan“, reći će, osvrćući se na snažnu reakciju i suze nakon što joj je žiri priopćio da će morati u stres test. Endrina će pak otvoreno govoriti o pritisku koji dolazi s izazovom: „Danas je stres test i emocije su još jače.“

Prva faza donijet će zadatak koji ne ostavlja prostor za pogrešku – čišćenje i rezanje ljutike u savršeni brunoise. Riječ je o preciznoj francuskoj tehnici kojom se povrće pretvara u iznimno sitne, ujednačene kockice, zahtijevajući strpljenje i potpunu kontrolu pokreta.

U drugoj fazi u kuhinju će stići gost kuhar Marin Pleše, diplomirani inženjer geodezije s Krka i nagrađivana zvijezda hrvatske kulinarske scene. On će demonstrirati čišćenje škampa, nakon čega će natjecatelji morati ponoviti svaki njegov korak. Govoreći o vlastitom putu, Marin će istaknuti: „U profesionalnoj kuhinji počeo sam kuhati prije sedam godina. Prije toga sam kao i vi bio entuzijast... Kulinarski svijet je guranje sebe izvan zone komfora. Ne postaje lakše, postaje samo izazovnije. Konstantna znatiželja i strast za tim poslom vam daju energiju za novi dan.“

Posebno će naglasiti odnos prema glavnoj namirnici iz svog jela – škampu: „Velika mi je želja da natjecatelji shvate kako se može iskoristit cijela namirnica, da joj pristupe s poštovanjem. Škampa je sve manje... važno je da se svaki škamp iskoristi do zadnjeg grama.“

U završnoj fazi kandidati će morati replicirati jelo koje je Marin osmislio posebno za ovo natjecanje, ali radit će ga bez recepta. „Najbitniji je fokus. Morate u stopu pratiti Marina“, reći će im chef Goran. Pred njima će se naći dva zvona: ispod jednog rižoto u kremi od samoniklog bilja sa škampama, ispod drugog rekonstrukcija koktela od škampa, koje će kandidati morati replicirati.

Tko će od natjecatelja u stres testu završiti svoje MasterChef putovanje, ne propustite doznati u novoj epizodi.

Sve novosti pogledajte na službenoj stranici MasterChefa!

Sve novosti MasterChefa pratite uz ponosnog sponzora Spar Hrvatska!

Gostujući chef: Marin Pleše NEOBIČNO! Morske alge, morski puž i morsko jaje - jeste li ikada probali ove namirnice?

MasterChef, ep. 52, nakon OSMI STRES TEST Kuhanje završilo suzama, ali ne radosnicama! "Prvi put sam imala super ideju!"