Zlatni dvori

Domaća produkcija

Danko Ljuština

Veljko Holcer

Holcer je seoski mesar. Iako mu je to primarno zanimanje, njegovo poznavanje životinjske anatomije mu daje za pravo da preuzme i ulogu seoskog veterinara.

Apsolutno svi u selu koji imaju domaće životinje ne zovu veterinara iz grada dok god Holcer ne može riješiti problem. Dobrodušan, veseo i punašan gospodin, Holcer je omiljeni lik u selu, nekim tajnim kanalima nabavlja još uvijek domaće i svježe meso. Makar često zna, ako ga Nikolina bahatost razljuti, podvaliti mu neki komad koji nije baš najbolji. Osim što se razumije u životinje, „obučen“ je i da vadi zube (privremeno seosko rješenje za zubara), ali  ima i sposobnost da dijagnosticira lakše bolesti i preporučuje terapije. To mu začudo, ide za rukom. Pun je životne mudrosti i anegdota iz svoje mladosti koje prepričava u svakoj situaciji. Jedini problem je što svi misle da priča „lovačke priče“, a rijetki znaju da je sve to zapravo istina. Naime, Holcer je bio avijatičar, vojni kirurg, bacač noževa u cirkusu, obišao pola svijeta i znao pričati više od 5 stranih jezika.

Buran život je ostavio traga na njemu – osim punašne fizionomije, domaćom rakijom koju peče u svojoj multifunkcionalnoj mesnici ublažava svoju hipohondriju i kostobolju jer često pada sa bicikla koje mu je jedino prijevozno sredstvo. Holcer u svojoj mesnici ima iza paravana improviziranu zubarsku radnju koja se sastoji od jednog zubarskog stolca i mehaničke radionice u kojoj popravlja sitne kvarove na kolima i traktorima. Holcer iskorištava Zvonka za sve poslove koje ne može sam obaviti. Iako njih dvoje imaju dobar i prijateljski odnos, Zvonko je često žrtva Holcerovih muljaža. A s druge strane, Holcer nabavlja Zvonku građevinski materijal za njegov tajni projekt. Zbog njihovih stalnih projekata i dogovora, stalno su na udaru policajaca.

X