Zlatni dvori

Domaća produkcija

Lana Ujević

Martina Begovac

(Pre)slatka lažljivica, samosvjesna i inteligentna, pronicljiva. Spremna za šalu, ima smisao za humor, ali i veliku dozu ozbiljnosti u odnosu na vršnjake u pogledu reda, rada i discipline.

Neovisna je, liberalna studentica psihologije u inozemstvu (London) s britanskim smislom za humor, njemačkim radnim navikama i balkanskim genom za laž i preuveličavanje. Bila je zaljubljena i voljela je, ali Ivan je njena prva prava ljubav. Vinkova je mezimica, imaju iskren odnos, otvaraju se jedno drugom i ocu nikad ne laže. Ima njegovo potpuno povjerenje i podršku, čak i kad njemu nije drago s kim je ili što radi, jer se poštuju pa se uspiju sporazumjeti i bez potrebe za kompromisom. Vinko bi joj, da Martina želi, povjerio firmu već u ovim godinama, ali poštuje njenu odluku/želju da bude psiholog, jednakim intenzitetom kojim ne poštuje Petrovu da se bavi glazbom.

Martina se ne slaže s ocem samo u pogledu Petra, koji je jedini izvor njihovih nesuglasica, ali ne i svađa. Voli majku, imaju dobar, ali ne toliko dubok odnos kao što ga ima s ocem, bez obzira na Irenino građansko porijeklo i svjetonazor. Jer upravo je Irena ta koja kritizira njenu liberalnost, spremnost da se bavi poslovima koji su po Ireninom viđenju Martini ispod časti. Zna biti neiskrena prema majci, lagati je i s njom će se do kraja i posvađati oko Petra, jer smatra da bi ga Irena trebala podržati, znajući da ga može razumjeti, za razliku od tradicionalnog Vinka. Petra voli, ima apsolutno povjerenje u njega, zna da se ispod njegove maske neozbiljnosti i usprkos budalaštinama za koje zna da će ga proći, razvija/krije topao i sposoban muškarac. Stoga mu je podrška, ali i konstruktivni kritičar.

X