Zlatni dvori

Domaća produkcija

Duško Valentić

Joza Galović

Antunov otac, Anin djed. Tipični seoski starac, veseljak, voli popiti, voli društvo, šali se, ponekad se ljuti na sebe, sina, selo, na cijeli svijet.

Teško mu je gledati siromaštvo i propadanje svog jedinog sina i njegove kćeri, a ništa ne može učiniti da im pomogne. Pravi se da nije svjestan teškog stanja u kome žive i opasnosti da izgube sve i ostanu bez krova nad glavom, ali sve shvaća i to ga izjeda. Jedino što može je ponekad dati neki savjet, staračkom mudrošću pomoći Antunu da se sabere i smiri, ili Ani da ne prenagli i da razmisli o svojim odlukama još jedanput. Na taj način pomaže obitelji u vrlo kritičnoj situaciji, unosi elemente komike.

Zajedno s Holcerom čini dinamični duo. Joza smatra Holcera seoskom ludom, dok Holcer njega smatra uštogljenim gunđalom. Ali bez obzira na sve, njih dvoje su nerazdvojni. Stalno se podbadaju i „spuštaju“ jedan drugome. Joza misli da je bolji od Holcera i smatra da su sve njegove anegdote laž. Voli ga poniziti pred drugima, ali Holcer uvijek nađe način da mu vrati milo za drago. Kad su njih dvoje nasamo, sve pršti od ljubavi, drugarstva i zafrkancije. Zajedno u Holcerovoj radnji peku rakiju i prodaju je na crno. U jednom trenutku, nakon niza kapitalnih poslovnih fijaska, Joza odustaje od sina i otvoreno vidi Anu kao glavu obitelji. U početku je skeptičan oko njene pjevačke karijere, ali kada vidi svu raskoš njenog talenta i da je to zapravo njena sudbina, postane njen najveći navijač. Zbog toga se često sukobljava s Antunom jer smatra da Ana treba tjerati po svome i slijediti svoje snove.

X