Pravednik (Justified)

Serija

Timothy Olyphant

Raylan Givens

Staromodni šerif koji je na početku serije prebačen iz Miamija u rodni grad Kentucky, gdje je dobro upoznat sa svim kriminalcima koji ondje „operiraju“ već godinama.

Predan je svojem poslu, no nakon povratka pažnju mu odvlače duhovi prošlosti koji ga često progone usprkos tolikim godinama izbivanja. 

Timothy Olyphant rođen je na Havajima, a odrastao u Kaliforniji. Poznat je po snažnim interpretacijama u dramama i komedijama. Nedavno je glumio u remakeu horor-klasika 'Luđaci' u režiji Brecka Eisnera,  a glumio je i u uspješnim filmovima kao što su 'Hitman – Agent 47', 'Živi slobodno ili umri muški', 'Djevojka iz susjedstva', 'Go', 'Uhvati i ostavi' u kojemu glumi s Jennifer Garner, te u filmskoj adaptaciji bestselera Stephena Kinga 'Zamka za snove'. Pojavio se i u filmu Warner Brosa 'Rock Star' te u popularnim filmovima 'Nestali za 60 sekundi', 'Kartel', 'Vrisak 2' i 'Ne tako običan život'.

Na televiziji, Olyphant je gostovao u popularnim serijama poput 'Zovem se Earl', 'U uredu', 'Seks i grad' i 'Tko je Samantha?' Pozornost kritike privukao je svojom snažnom interpretacijom rođenog vođe Setha Bullocka u kontroverznoj seriji 'Deadwood'. Serija je nominirana za nagradu ceha glumaca u kategoriji najbolje glumačke ekipe. Olyphant je gostovao i u Emmyjem nagrađenoj seriji 'Opasna igra'.

X