Najbolje godine

Domaća produkcija

Mira Furlan

Violeta

Zahvaljujući razočaranom Đuki, ostavljenom od Zlate, Violeta dolazi u Dragošje. Njegova potraga za novom životnom partnericom završava katastrofom, a shvativši da se sam ne može vratiti u Dragošje u zadnji tren njegovu pažnju zaokupi žena srednjih godina odjevena u zanosnu haljinu.

Đuka ostane bez daha ugledavši Violetu koja se predstavi kao liječnica. Đuka gotovo odmah 'pada' na Violetin šarm te ne primjećuje da je Violeta osoba koja zapravo radi kao garderobijerka na kolodvoru i krati si vrijeme proučavajući vanzemaljce. Đuka u početku ponosno po Dragošju pokazuje svoju novu djevojku Violetu što izluđuje Zlatu koja u njoj vidi sofisticiranu verziju sebe same. Đuka prvih dana likuje u svojoj malo osveti i ne smeta ga činjenica da Korana i Zrinka ne podnose Violetu koja se ne da smetati i uživa u novoj ulozi. Đuka tek nakon nekoliko tjedana počinje primjećivati čudnovato Violetino ponašanje: opsjednutost NLO-ima i sklonost maštarijama koji pomalo postaju opterećenje za cijelo selo.


O glumici:Mira Furlan rođena je 07. rujna 1955. godine u  Zagrebu. Ova bivša prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, 80-ih postala je jedna od vodećih filmskih glumica na našim prostorima. Mira Furlan emigrirala je u SAD 1991. godine gdje je ostvarila zavidnu televizijsku, kazališnu i filmsku karijeru. Mira Furlan je 1985. godine bila predsjednica žirija na filmskom festivalu u Valenciji. U njen glumački opus spadaju mnoge uloge u hit serijama Babylon 5, Lost, Navy CIS, a odigrala je preko 25 naslovnih ulogama na našim prostorima.
U recentna filmska ostvarenja ubraja se i njena glavna uloga u filmu 'Cirkus Kolumbija' Danisa Tanovića, dobitnika Oscara.
Mira je i dobitnica mnogobrojnih nagrada:
- 1996. godine osvojila je nagradu Sci-Fi Universe Reader's Choice za najbolju sporednu ulogu u SF seriji Babylon 5
- 1982. godine dobitnica Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli za ulogu Enke u Kiklopu
- 1986. godine dobitnica Zlatne arene na filmskom festivalu u Puli za ulogu Jaglike u Ljepoti poroka
- 1995. godine osvojila je nagradu Dramalogue Theater u Los Angelesu za najbolju glumicu u 'Antigoni'
- 1990. godine kazališnu nagradu Dubravko Dujšin za ulogu Natalije Petrovne
- 1997. godine osvojila nagradu Sci-Fi Universe Readers Choice za ulogu Delenn u Babylon 5

KAZALIŠNA KARIJERA
Nekadašnja prvakinja HNK-a u Zagrebu odigrala je niz zapaženih uloga u Euripidevoj Heleni, zatim ulogu Yvette u predstavi Majka hrabrost, Natašu u Tri sestre te Ofeliju u Hamletu. Njezin prvi veliki angažman u Hrvatskoj nakon emigracije u SAD  bila je uloga u predstavi Medeja kazališta Ulysses na Brijunima 2002. godine. Mira je glumila i Yermu u Lorcinoj Yermi, te radila s poznatim kazališnim redateljem Scottom Eliottom u New Yorku u kazalištu New Group u predstavi Cranes (Ždralovi) Dmitrija Lipkina poznatog po hit seriji Hung.

TELEVIZIJSKA I FILMSKA KARIJERA
 U filmski opus Mire Furlan spada više od 25 naslovnih uloga. Mira se osobito istaknula u filmovima 'Kiklop' (1982.) Antuna Vrdoljaka, 'U raljama života' (1984.) i 'Za sreću je potrebno troje' redatelja Rajka Grlića koji je dobio Grand Prix na filmskom festivalu u Valenciji (1986.) te filmu Živka Nikolića 'Ljepota poroka' (1986.). Mira je glumila u filmu dobitniku Zlatne palme Filmskog festivala u Cannesu 'Otac na službenom putu', redatelja Emira Kusturice koji je ujedno i za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma 1986. godine. U produkcijama novijeg datuma, Mira je snimila filmove redatelja Gorana Markovića 'Turneja' te film 'Diši duboko' Dragana Marinkovića.
Na televiziji Mira je glumila u kultnim i popularnim serijama. U njen televizijski opus spadaju uloga Mire u kultnim 'Smogovcima', zatim uloga Kate u  'Velom mistu' te uloga Finke Pašalić u 'Boljem životu'. Gledatelji su je mogli vidjeti i u ulozi Jagode u seriji 'Vratit će se rode'.

KARIJERA U SAD-u
Mira Furlan glumila je u serijama vrhunske američke produkcije u SF seriji Babylon 5 kao ambasadorica Delenn za koju je i nagrađena. Gostovala je i u hit seriji Lost u ulozi Danielle Rousseau. Hrvatski gledatelji imali su prilike vidjeti Miru i u šestoj sezoni serije Navy CIS i to u ulozi Dine. Mira Furlan je odigrala i naslovnu uloge u Sofoklovoj Antigoni u kazalištu Hudson Guild u Los Angelesu za koju je dobila i nagradu Dramalogue Theatre za najbolje glumačko ostvarenje u 1995. godini.

X