Najbolje godine

Domaća produkcija

Zrinka Kolak

Spomenka

Društvena, aktivna, brbljava, optimistična, znatiželjna i tvrdoglava Spomenka podiže atmosferu gdje god se pojavi. Nikada se ne žali i želi doživjeti stotu.

Nakon suprugove smrti, mlada je postala samohrana majka. Vrijedno je radila kao kuharica i život posvetila kćeri Suzani. Bila je stroga majka, odlučna da Suzana ima bolji život od nje. Zbog toga je ljubav često izražavala kritikama. Za razliku od njene kćeri, Spomenka voli jednostavan život na selu. Dolazak u Dragošje joj itekako odgovara zato što tako ponovno može biti uz kćer i unuke i kontrolirati njihove živote. Upravo je odgoj unuka konstantan izvor sukoba sa Suzanom. Kao majka je bila stroga, dok je kao baka Spomenka vrlo popustljiva prema blizankama. Premda su naizgled različite, Spomenka i Suzana su u biti vrlo slične. Spomenka kao i Suzana voli da je po njenom i to je upravo čest uzrok konflikata. U Dragošju će Spomenka pokušati Suzani pronaći idealnog muža i oca za blizanke. Provjeravajući potencijalne kandidate, izabrat će između ostalih i uzornog inspektora Damira. Pokušavat će ga spojiti sa Suzanom, ali bezuspješno. Spomenka u Dragošju pronalazi prijateljicu u Danici, a uvijek će tu negdje oko nje biti i obožavatelj Božo koji upravo u njoj pronalazi ženu svog života. 


O glumici:
Zrinka Kolak je rođena u Vukovaru 31.3.1949. godine. Glumu je studirala u Zagrebu na Akademiji kazališnih i filmskih umjetnosti. Od 1972. je članica ansambla Hrvatske drame u riječkom kazalištu. u Hrvatskoj drami: Anouilh, Pokus ili kažnjena ljubav, režija G.Paro i S. Majnarić, uloga: Hortenzia;C.Goldoni, Vele barufe uloga: Orveta;P.Zindel, Djelovanje gama zraka na sablasne nevene, režija V.Vukmirović, uloga: Junice;G.Feydeau, Buba u uhu, režija V. Gerić, uloga: Luciene; M.Držić, Dundo Maroje, režija M.Fotez, uloga: Pere;
Snimila je nekoliko TV serija (Libar Marka Uvodića,Velo misto, Čovik i po), TV drama i filmova (Ptice, Allegro con brio, Je l’ jasno prijatelju, Maršal)

NAGRADE
1975. Nagrada UDUH-a za ulogu Janje u predstavi Hitler u partizanima F. Hadžića
1976. Diploma za popularnost Večernjeg lista u sezoni 1975./76.
1985. Nagrada UDUH-a za ulogu Solange u Sluškinjama, J. Geneta.
1989. Nagrada Kazališne zajednice za umjetnička ostvarenja u 1989.
2000. Nagrada hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u drami za glavnu žensku ulogu za ulogu Tilde u predstavi Velika Tilda Ivana Vidića
2003. Dani satire u Zagrebu - Glumačka nagrada Zlatni smijeh za ulogu Juliške u predstavi Komšiluk naglavačke N. Nuić
višegodišnja ravnateljica Gradskog kazališta lutaka.

X