Donosimo vam impresivne zanimljivosti o filmu

Dom Cobb (DiCaprio) vješt je lopov, apsolutno najbolji u opasnom umijeću ekstrakcije i krađe vrijednih tajni iz najdublje podsvijesti tijekom sna, kada se um nalazi u najranjivijem stanju. Cobbova rijetka sposobnost učinila ga je prestižnim igračem u ovom podmuklom svijetu korporativne špijunaže, ali je od njega napravila i međunarodnog bjegunca te g koštala svega što je ikada volio.

No, Cobb dobiva priliku za iskupljenjem. Posljednjim zadatkom može vratiti svoj život, ali jedino ako uspije ono nemoguće – vratiti se na početak. Umjesto savršene pljačke, Cobb i njegov tim stručnjaka moraju izvesti sve obrnuto: njihov zadatAk nije ukrasti ideju, nego ju usaditi. Uspiju li, to može biti savršen zločin. Ipak, ni mnogo pomnog planiranja, ni stručnost ne mogu ih pripremiti za opasnog neprijatelja koji uspijeva predvidjeti svaki njihov pokret. Neprijatelja kojeg je samo Cobb mogao očekivati.

U intervjuu za Entertainment Weekly redatelj Christopher Nolan objasnio je da je likove u ovom filmu temeljio na stvarnim ulogama u kinematografiji. Tako je Cobb redatelj, Arthur producent, Ariadne je režiser, Eames glumac, Saito utjelovljuje studio, a Fischer predstavlja publiku. Leonardo Di Caprio bio je jedini kojeg je Nolan želio za ulogu Doma Cobba.

Iako je film prepun nadrealnih efekata, većina vizualnih efekata kroz film, kao što su stepenice Penrose, rotirajući hodnik, lavina i scene bestežinskog stanja, kreirane su praktičnim, a ne računalnim metodana. Stoga su te scene, koliko god se nestvarnima činile, ipak donekle stvarne. Sveukupno u filmu ima oko 500 specijalnih efekata.

Nolan je scenarij za film pisao 10 godina, a koliko je dosljedan priči potvrđuje podatak da prva slova imena glavnih likova – Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal and Saito – ispisuju riječ "DREAMS", što na engleskom jeziku znači "snovi". Također, Nolan se poslužio i hrvatskim jezikom za inspiraciju. Naime, kako Dom Cobb teži jedino tome da se vrati kući sa svojom suprugom, Nolan je hrvatsku riječ "dom" odlučio iskoristiti kao ime glavnog lika. Njegovo je prezime zapravo prezime stvarne osobe, točnije američkog arhitekta Henryja Cobba.

Uloga Cobbove pokojne supruge Mal prvo je bila ponuđena Kate Winslet koja ju je odbila jer se nije prepoznala u tom liku. Tako je uloga pripala glumici Marion Cotillard.

Simbol filma "Početak" definitivno je Malin totem, odnosno zvrk kojeg Cobb koristi kako bi razlikovao snove od stvarnosti. Taj je simbol povezan s novelom "Prsten oko sunca" autora Clifforda Simaka u kojem se zvrk koristi za koncentraciju kada se bježi iz jednog paralelenog svemira u drugi.

Film "Početak" dobitnik je čak četiri nagrade Oscar – za najbolje kreiranje zvuka za film, najbolju kinematografiju, najbolju zvučnu montažu te najbolje zvučne efekte. To ga čini jednim od 50 najuspješnijih filmova, unatoč mnogobrojnim pogreškama koje možete pogledati u videoisječku:

 

Završetak filma "Početak" publiku ostavlja zbunjenom, a hoće li i na vas ostaviti takav dojam saznajte u petak u večernjem terminu na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju