Stavite i vi svoje sretno lice

Psihološki triler "Joker" redatelja Todda Phillipsa usredotočuje se na kultnog negativca i neprijatelja Batmana. Riječ je o izmišljenoj priči koja je dosad neviđena na velikom platnu, a glavni lik portertira Joaquin Phoenix.

Phoenix je zbog uloge izgubio 24 kilograma. Tvrdi kako mu je transformacija stvorila osjećaj da može pomicati svoje tijelo na načine na koje prije nije mogao i da mu je upravo to omogućilo stvaranje određenih pokreta koji su bili značajni za ulogu.

Iako je doživio veliku fizičku promjenu, Phoenix je smatrao da je  karakteristični Jokerov smijeh zapravo najteži dio uloge te ga je usavršavao gledajući videozapise ljudi koji pate od patološkog smijeha. 

Nastup Joaquina Phoenixa u filmu donio mu je mnogobrojne prestižne nagrade, a među njima su Oscar, BAFTA-ina nagrada i Zlatni globus te su mu sve dodijelile titulu najboljeg glumca. Također, na 92. dodijeli Oscara film je dobio nagradu za najbolju originalnu glazbu. 

U Gotham Cityju društvo zanemaruje i maltretira mentalno poremećenog komičara Arthura Flecka. Po danu Arthur radi kao klaun, noću teži biti stand-up komičar. Ali čini se da je uvijek on predmet šale. Zapevši u začaranom krugu između apatije i okrutnosti, Arthur donosi jednu lošu odluku koja izazove lančanu reakciju eskalirajućih događaja u ovoj surovoj karakternoj studiji. Ovaj ga put dovodi licem u lice s njegovim alter egom – Jokerom.

Tamni ton, prikaz mentalnih bolesti i postupanje s nasiljem podijelili su publiku te stvorili zabrinutost o tome da film nadahnjuje mnoge na nasilje. A je li to ustinu tako, prosudite sami.

Film "Joker" pogledajte u subotu u večernjem terminu na Novoj TV!


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju