Prženje, poširanje, poliranje, pečenje i mariniranje tehnike su za koje ako do sada nisu znali, nakon sinoćnje epizode mnogima će ostati urezane u pamćenje...

Prženje, poširanje, poliranje, pečenje i mariniranje tehnike su za koje ako do sada nisu znali, nakon sinoćnje epizode mnogima će ostati urezane u pamćenje, a zahvaljujući prvoj Gastroakademiji ove sezone showa MasterChef i učiteljima kuharima Dinu Galvagnu i Andreju Barbieriju kandidati su usvojili osnovna znanja ovih tehnika, ali su dobili i neke korisne savjete u obradi namirnica.

Na radnim jedinicama kandidate je dočekala kutija u kojoj se nalazio jednak broj namirnica od kojih su kandidati morali napraviti neko nepcima žirija primamljivo jelo. Žiri je kandidatima izazov još dodatno zapaprio, pa je svatko od kandidata iz posude izvlačio papirić s tehnikom kuhanja. Brzina, vladanje stresnom situacijom, kreativnost, ali i znanje bili su presudni u ovom izazovu.



Dok neki kandidati nisu uspjeli zadovoljiti nepca žirija, a neki su promašili samu tehniku pripremanja jela, pobjednicom izazova Kutija iznenađenja proglašena je Zvjezdana čije se jelo najviše svidjelo žiriju. „Pohvaljujem! Ukusno je i sočno!“ bio je Dinov sažeti osvrt na Zvjezdanino jelo dok ona pak svoje oduševljenje pobjedom nije mogla sakriti: „Volim ispuniti tuđa očekivanja“ rekla je.

Premda je Zvjezdana ponijela lentu u ovom izazovu, žiri je još istaknuo Roberta kojemu je Dino nakon kušanja poručio: „Ne da mi se tražiti dlaku u jajetu. Svaka čast!“ te Ivu čije je jelo jednako kao i Robertovo dojmilo žiri, a i u njezinom jelu Dino također nije vidio mane te samo dodao: „Nemam te što dalje cijediti. Standardno dobro onako kako ti znaš. Digni ljestvicu još!“

„Ovo je bio jedan test tehnika. Evidentno je da mnogi imaju rupe u svemu tome“
- komentirao je Andrej rezultate izazova dok se Dino složio s njim te zaključio: „Što su tehnike danas bile zahtjevnije, to su bila bolja jela, što su jednostavnije tehnike – lošija jela.“



Među najlošijima bio je Valerio te za njegovo jelo Dino jednostavno nije uspio pronaći niti jednu pohvalu: „To čak nije ni fino. Oprosti, ali stvarno nije. Ne mogu ti biti neiskren“. Dini je Radovan poručio: „To ne funkcionira nikako, riba je prekuhana“. No, nije samo Dina bila ta koja je prekuhala ribu. Takav problem dijelili su još i Oskar kojemu je Dino poručio da gotovo ni ne osjeti ribu dok je Andrej zaključio: „Jedini pravi defekt ovog tvog jela je da si ga prekuhao“.

Dok su neki uspjeli ribu prekuhati, bilo je i onih kandidata koji su je uspjeli prepeći, kao što je to 'pošlo za rukom' Emiliji kojoj je Andrej poručio: „Nažalost ti je to pečenje toliko dobro išlo da si to prepekla!“

Imao je i pritužbu i na Antino jelo, ali je Andrej ipak na kraju zaključio kako je dobro obavio zadatak.

Prije nego što je donio svoj tanjur pred žiri, Josip je bio uvjeren kako je zadatak tehnički dobro odradio i da ovoga puta neće biti problema, no čini se kako se ipak prevario te mu je Dino poručio: „Ja moram priznati da kod mene startaš iz minusa zato što si pogriješio kod filetiranja brancina, uništio si cijelu jednu stranu i to je teško iskoristiti“, a na kraju je dodao: „Ne možemo se zvati kuhari ako stalno drljamo po istom.“

Ratko
je pak dobio raznolike komentare žirija. Dok mu je Andrej uputio jedan veliki 'Bravo', Dino mu poručio da se potrudi bolje, a Radovan je komentirao jelo riječima: „Malo previše benigno! Opća praksa!“

Martina je žiriju ponudila tartar od brancina na što joj je Radovan poručio: „Ovo je granično, da ne znaš da je riba. Bolje da nije na tanjuru“.

Iako je Dario najavio da će od sada svoje kuhanje podignuti na viši nivo, žiriju se ipak nije svidjelo to što je pripremio. On je u svojoj obrani izjavio: „Nisam sve prezentirao do kraja što sam morao prezentirati i to mi je sad užasno krivo i grizem sam sebe!“

Ivanino jelo je Radovan okarakterizirao kao „Lijepo, obično jelo“ na što je ona kasnije prokomentirala: „Za natjecanje kao što je MasterChef to nije kompliment jer nismo tu da kuhamo lijepa, obična jela, ali ovo je prvi put da sam ja nešto spremila i da je Radovan rekao da je to ukusno.“



Posebno se na tapeti našla Elena koja je uvjerena da ju Dino ima na piku. Osim što joj je Dino rekao da ga frustrira što je konstantno mora nagovarati da napravi lijep tanjur, Andrej joj je poručio: „Svi u tebi vidimo neki drugi potencijal od ovih ''pilećih prsa s pireom'“ što je Elenu poprilično uzrujalo te je suznih očiju zaključila: „To što su Andreju pileća prsa i pire, meni je super ručak!“.

Zadnja je pred žiri sa svojim tanjurom izašla i najmlađa Mišel od čijeg se jela žiriju svidjela jedino riba. „Riba je izvrsno sočna, a sve drugo mi se ne sviđa. Riba je tip-top!“, poručio joj je Andrej.

U ovoj epizodi vidjeli smo koliko kandidati poznaju kuharske tehnike, a u sljedećoj epizodi u nedjelju kandidate očekuju novi izazovi, eliminacijski Strest test te još jedno ispadanje kandidata! Vidjet ćemo hoće li Zvjezdana znati iskoristiti prednost koju je stekla u ovoj epizodi ili će joj ta prednost biti kao i Danijelu dvosjekli mač.

Ne propustite novu epizodu MasterChef Hrvatska u nedjelju od 22 sata!
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju