Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Žgaravica nastaje zbog slabljenja barijere između želuca i jednjaka. Kiselina se tada vraća u jednjak i oštećuje njegovu sluznicu. To stanje uzrokuje neadekvatna prehrana. U ovotjednom Zdravlju na kvadrat potražili smo odgovore kako se riješiti ovog zdravstvenog problema?

Pritisak u donjem dijelu trbuha, učestalo i bolno mokrenje uz osjećaj peckanja, zamućen urin, taman i neugodnog mirisa, pojava krvi. Sve su to simptomi cistitisa. Zašto se ova pojava češće javlja kod žena, može li se spriječiti, i kako se može liječiti, doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Procijena je kako je više od šesto milijuna ljudi, diljem svijeta, trenutačno, zaraženo hepatitisom B ili C. Upravo je hepatitis C najučestaliji kod bolesnika u Hrvatskoj. Od njega boluje oko 35 tisuća ljudi. O načinima dobivanja ove bolesti, ali i liječenju govorimo u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti, u žena, nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od njega oboli više od tristo žena godišnje, a umre ih, na žalost, sto. Unatoč jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici bolest je tu, jer se na vrijeme ne prevenira. Više o ovoj temi doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Više od polovice oboljelih od rijetkih bolesti su djeca. Prvi se simptomi počinju pojavljivati u djetinjstvu. Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj godinama liječi djecu iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta i od rijetkih bolesti. O pristupima liječenja i suradnji vrsnih specijalista doznajte više u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Ćelavost je znatno češća u muškaraca nego u žena. Može nastati zbog genetskih čimbenika, starenja, lokalnog stanja kože te bolesti koje zahvaćaju organizam općenito. Neki lijekovi, kao što su lijekovi za liječenje raka također uzrokuju gubitak kose. Neki ćelavost prihvaćaju, dok drugi pate zbog nje. Više o ovoj temi pogledajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Emisiju "Zdravlje na kvadrat" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju