Saznajte što vas očekuje u novoj epizodi emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

 Koji su simptomi alergije na ambroziju i zašto sve više ljudi pati od nje? Ambrozija je korov koji cvate tijekom ljetnih mjeseci u kontinentalnom pojasu, od srpnja do listopada. U primorskom pojasu ima je značajno manje. Izaziva alergijske reakcije - od kihavice i peckanja očiju, otoka, upala do gušenja. Ima li lijeka i kako si pomoći istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.



Do danas je ugrađeno oko 700 umjetnih pužnica. Hrvatska se ovim brojem svrstala u skupinu država s najvećim brojem ugrađenih pužnica. Točnije, dvanaesti smo u svijetu. Indikacije za umjetnu pužnicu su raznolike. Koje, i kako izgleda ugradnja umjetne pužnice, gledatelji imaju priliku pogledati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.



Zaušnjaci su zarazna infekcija podušnih žlijezda. Podušne žlijezde, čija je funkcija izlučivanje sline, nalaze se ispod i ispred ušiju. Bolest je poznata i pod imenom mums, a uzrokovana je virusom parotitisa. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' istražila je kako se zaušnjaci liječe i mogu li ostaviti neke posljedice na naš organizam.



U tijelu trudnice odvijaju se mnoge imunološke i hormonalne promjene. Zbog njih sklonost ginekološkim i urinarnim infekcijama u trudnoći veća je nego inače. S obzirom na to da mogu biti opasne i po majku i po dijete, važno ih je ozbiljno shvatiti i liječiti. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o infekcijama u trudnoći.



Hipokrat je davno napisao: "Svi dijelovi tijela koji su u funkciji, ukoliko se primjereno koriste i vježbaju radom, dobro se razvijaju, ostaju zdravi i stare sporo, ali ukoliko nisu u uporabi postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare." Ekipa emisije istražila je zašto je važno kretati se i zdravo se hraniti te kolike uštede to može donijeti zdravstvenom sustavu naše države.

Prije ljeta išli smo na dijete kako bismo što bolje izgledali na plaži. Na godišnjem odmoru većina je ipak zaboravila na dijete, opustila se i odala hedonizmu. Oni koji su po povratku shvatili da su možda malo i pretjerali, u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat' mogu saznati kako se vratiti u formu.


Redovita rubrika 'Vi pitate' donosi odgovor na sljedeće pitanje gledatelja: Zašto je važno imati drugo mišljenje liječnika?

 

Ne propustite novu epizodu emisije 'Zdravlje na kvadrat' u subotu, 2. rujna na Novoj TV i u nedjelju, 3. rujna na Doma TV, a prošlotjednu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju