Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Banke tkiva ustanove su s odobrenjem za obavljanje djelatnosti prikupljanja, testiranja, obrade, čuvanja, pohrane i raspodjele ljudskih tkiva i stanica u svrhu presađivanja. Ekipa Zdravlja na kvadrat u ovotjednoj emisiji donosi mnoge zanimljivosti vezane uz ovu temu.

Gastroezofagealna refluksna bolest, skraćeno GERB, vrsta je refluksne bolesti koja uzrokuje oštećenje sluznice donjeg dijela jednjaka zbog vraćanja kiselog želučanog sadržaja u jednjak. No, znate li da postoji i druga vrsta refluksne bolesti – tzv. laringo – faringealni refluks. Koja je razlika između ove dvije bolesti i koji su njihovi simptomi zna docent iz KBC-a Zagreb Ratko Prstačić.

Ljudska kralježnica sastoji se od kralježaka koji su odvojeni tzv. diskovima građenima od hrskavice. Svaki disk ima jaki vanjski i mekši unutarnji dio koji djeluje kao amortizer oblažući kralješke kako bi se kralježnica mogla gibati. Ako taj disk propadne ili se pomakne sa svog mjesta - dolazi do tzv. hernije diska. Sve o ovoj teškoj deformaciji znaju profesor Krešimir Rotim, specijalist neurokirurgije i profesor Miljenko Franić, specijalist ortopedije.

Tjelesna aktivnost igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja organizma. Trenerica fitnessa Jelena Đorđević pokazat će nekoliko vježbi koje možete izvoditi doslovno bilo gdje i bilo kada. Za njih koristite samo vlastito tijelo i nisu vam potrebni nikakvi rekviziti. Vježbajte i vi zajedno s ekipom Zdravlja na kvadrat!

Ne propustite novu epizodu emisije 'Zdravlje na kvadrat' u subotu, 04. kolovoza na Novoj TV i u nedjelju, 05. kolovoza na Domi TV, a prošlotjednu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju