Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Kada se spomene multipla skleroza, mnogi zamišljaju pacijente s velikim neurološkim oštećenjima, a oni novodijagnosticirani boje se budućnosti u invalidskim kolicima. Liječnice s kojima je razgovarala ekipa emisije objašnjavaju da to danas nije tako. No, ipak, multipla skleroza je kronična, neurološka, autoimuna bolest. Zovu je bolešću s tisuću lica, jer simptomi ovise o tome gdje nastaju oštećenja, odnosno, gdje se događa imunološka reakcija, te nastaju lezije. Današnje, moderno liječenje ove bolesti u potpunosti mijenja njezin tijek. Ideja jest što ranije bolest dijagnosticirati i potom liječiti.



Sa specijalistom otorinolaringologije, dr. Jakovom Ajdukom, ekipa emisije razgovarala je o štetnosti koju za naš sluh mogu izazvati slušalice. Glasnim slušanjem glazbe putem slušalica ili čestim boravkom u noćnim klubovima gdje se glasno pušta glazba naš sluh nepovratno se oštećuje. 'Zdravlje na kvadrat' otkriva što se točno događa u našem uhu u takvim situacijama.



Takozvanom „All on 4“ metodom nadoknađuju se svi zubi u potpuno bezuboj čeljusti. Razlog potpunog gubitka zubi može biti ili neka bolest, kao primjerice parodontitis, kada se gubi potporna struktura zubnog tkiva ili neka trauma. Kirurški zahvat „All on 4“ metode u potpunosti je bezbolan. Nakon što pacijent dobije svoje prve, privremene zube, treba proći otprilike 3 do 4 mjeseca. Kroz taj period pacijent se oporavlja, a njihovi trajni zubi se izrađuju. Stručnjaci iz Dental centra Miletić otkrili su nam kako izgleda kirurški zahvat „All on 4“ metode.

Smrtnost od srčanog udara ne bi bila toliko visoka da ljudi više znaju o tome kako osobi koja doživi srčani udar pružiti prvu pomoć. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' posjetila je Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i od doktorice Tatjane Pandak saznala koji su prvi simptomi srčanog udara, što učiniti i kako pomoći ako osoba pored nas doživi srčani udar te koji je postupak oživljavanja.



Ne propustite novu epizodu emisije 'Zdravlje na kvadrat' u subotu, 16. lipnja na Novoj TV i u nedjelju, 17. lipnja na Domi TV, a prošlotjednu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju