Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Jeste li se ikad zapitali čemu nam služe slijepo crijevo, umnjaci, muške bradavice, mali nožni prst, trtična kost, ili ušni mišići? Jesu li to beskorisni organi našega tijela, ili je u pitanju zabluda? Sve će u ovotjednom Zdravlju na kvadrat, objasniti liječnik obiteljske medicine Ino Protrka! Postoji nekoliko vrsta artritisa odnosno upala zglobova. Jedan od njih je i giht. Uzrokuje ga nakupljanje kristalića mokraćne kiseline u zglobovima. Statistike pokazuju da muškarci od gihta obolijevaju 20 puta češće nego žene. Više detalja, u novoj epizodi Zdravlja na kvadrat, doznajte od docentice Dubravke Bobek.

Od 200 do 500 ljudi, na milijun stanovnika, boluje od ove bolesti, a većina nema postavljenu dijagnozu. Govorimo o narkolepsiji! Nije ju lako prepoznati, a pretjerana pospanost tijekom dana u većini je slučajeva prvi simptom. Što je zapravo narkolepsija, doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Mučnina, podrigivanje, nadutost i zatvor, svi su se u nekoj fazi života susreli s tim problemima. Suvremeni način života s nekvalitetnom i brzom prehranom te premalo fizičke aktivnosti utječe i na probavu. Gledatelji imaju priliku saznati kako se brinuti o svom probavnom sustavu.

U svakoj obitelji ozbiljna bolest utječe na članove obitelji. Kada se razboli roditelj, i dijete ga gleda bolesnog, a nitko mu ne govori što se događa, dijete postaje jako zbunjeno i isključeno iz nečega što se očito događa. Kako s djetetom razgovarati o bolesti roditelja pogledajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Nastavljamo priču o rijetkim bolestima. Ovaj put govorimo o AADC-u! Teška stvar kod AADC-a je poklapanje s kliničkim slikama drugih bolesti i zato je ta bolest nedijagnosticirana. Bolest dovodi do teških poremećaja, a više će o svemu reći liječnica Vana Vukić.


Emisiju "Zdravlje na kvadrat" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju