Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Prizori testiranja na COVID-19, šatori, zdravstveni djelatnici u zaštitnim odijelima… sve je to postala naša svakodnevica. No, kako je onima koji iz dana u dan uzimaju briseve i rade testiranja? S kojim se sve pričama te razlozima odbijanja cijepljenja susreću? U ovotjednom Zdravlju na kvadrat ispričat će primarijus Višnja Kovačević.

 

Antibiotici su u raznim oblicima korišteni već tisućljećima. Već su stari Egipćani za liječenje infekcija koristili pljesnivi kruh. Plijesan koja nastaje na kruhu je vrsta penicilina koji je glavni sastojak antibiotika. No, prvi antibiotik službeno se spominje u drugoj polovici 19. stoljeća. Tko je izumitelj doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Za kvalitetnu brigu o zdravlju preporuča se redoviti godišnji sistematski pregled čija je svrha rano otkrivanje postojanja faktora rizika za razvoj kroničnih bolesti te pravovremeno i uspješno liječenje. Je li nužno sistematski napraviti jednom godišnje te kako se radi, doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Hladno vrijeme sa sobom nosi probleme poput suhe kože. Uzroka za suhu kožu ima mnogo, a zbog nje se može javiti i perutanje. U ovotjednom Zdravlju na kvadrat raspitali smo se kod dermatologinje Ivane Prkačin kako zaštiti kožu i riješiti se ovog problema.

U novoj epizodi Zdravlja na kvadrat govorit ćemo o nadutosti. Nadutost trbuha je neugoda koju obično opisujemo kao osjećaj prepunjenosti i napuhanosti u želucu. O uzrocima nadutosti, kako ju spriječiti, ali i sanirati te treba li posjetiti liječnika zbog ove pojave, pitali smo nutricionisticu Vedranu Dučkić.

Često ste od drugih slušali o pojmu „kućna ljekarna“. Hladna jesen i zima imaju svoje loše strane, a to su sezonske prehlade i gripa. Za takve i ostale nepredvidive situacije u svojim domovima potrebno je imati određene lijekove. Što ta mala kućna ljekarna još treba sadržavati doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju