Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Proljetno doba vrijeme je alergija. Sezonska alergijska bolest gornjih dišnih puteva zvana peludna hunjavica najčešći je oblik alergijske reakcije. Pelud je naime najsnažniji prirodni aeroalergen. Ljude često zanima po čemu se simptomi obične prehlade ili hunjavice razlikuju od alergijske reakcije na pelud. Vrlo su slični, no kod peludne hunjavice nema temperature, to je jedna općenita iritacija očnih kapaka, nosa, konstantno šmrcanje. Razdoblje kojem ljudi najčešće pripisuju peludne alergije je proljeće, no peludne alergije prisutne su tijekom cijele godine, ovisno o klimatskom podneblju.



U spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, 12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva. „Zdravlje na kvadrat“ predstavlja ovu hvale vrijednu struku kroz priče dviju sestara Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Jedna od njih je glavna sestra Zavoda – Cecilija Rotim, a druga sestra Enida Sičaja koja radi u Službi za školsku i adolescentnu medicinu. Obje su svoje karijere započele u bolnicama, radeći svakakve poslove, pa i one najteže, a sve to pripremalo ih je za pozicije na kojima su danas.



Često u svakodnevnim raspravama, ali i u medijima možemo čuti kako treba izbjegavati ugljikohidrate jer su oni loši za naš organizam i uzrokuju debljanje. Je li to zaista tako, jesu li nam ugljikohidrati zbilja neprijatelji te koja je razlika između dobrih i loših ugljikohidrata zna nutricionistica Sanja Jelušić.

U skupinu najčešćih poremećaja ličnosti spada onaj emocionalno nestabilni. Problem je što se ova vrsta poremećaja često ne dijagnosticira ili dijagnoza bude pogrešna pa izaziva velike probleme osobi koja od njega boluje, a povezan je i s autodestruktivnim ponašanjem. Osobe s ovim poremećajem najčešće nisu fleksibilne po pitanju promjene što se očituje neprimjerenim funkcioniranjem u različitim aspektima života: u privatnom životu, emocionalnim odnosima, na poslu i u socijalnim kontaktima. Postoji više uzroka nastanka ovog poremećaja. Ulogu igra genetsko nasljeđe, zanemarivanje ili zlostavljanje tijekom odrastanja ali i odrastanje u disfunkcionalnoj obitelji.



Ne propustite novu epizodu emisije 'Zdravlje na kvadrat' u subotu,12. svibnja na Novoj TV i u nedjelju, 13. svibnja na Domi TV, a prošlotjednu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr.



 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju