Saznajte što vas očekuje u novoj epizodi emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

Oko 65% populacije u Hrvatskoj ima bakteriju Helicobacter pylori. Riječ je o jedinoj bakteriji koja može preživjeti u izrazito kiselom želučanom sadržaju, s vrlo malo kisika. Osim na želučanoj sluznici, kod ljudi je Helicobater pylori otkriven i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u slini te u stolici. Priču o ovoj bakteriji donose novinari 'Zdravlja na kvadrat'.

Hrvatska je s 40 donora organa, na milijun stanovnika, svjetski prvak u presađivanju organa. Nedostaje liječnika, medicinskih sestara, bolnice su u dugovima, a liste čekanja za pojedine pretrage ili operacije su duge. Ipak, na jednu stvar trebamo biti ponosni: na našu transplantacijsku medicinu. 'Zdravlje na kvadrat' donosi više u ovotjednom izdanju emisije.

U svijetu od bolesti štitnjače boluje, ili se liječi, oko 250 milijuna ljudi. Bolesti štitnjače variraju od bezopasnog povećanja žlijezde pa sve do raka. Najčešći poremećaj je prevelika ili nedostatna proizvodnja hormona. Zašto se to događa, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.


Zvuči pomalo zastrašujuće, ali grinje su svuda oko nas. Posebice u jastucima, posteljini, madracima i sagovima. Vole vlagu i izrazito su jaki alergeni. Možemo li ih se riješiti i kako, gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.


Odabirete li u kupovini namirnica radije light proizvode? Znate li što oznaka light, lagani i dijetni proizvod, točno znači? Mislite li da su takvi proizvodi zdraviji? Odgovore na ova, ali i još poneko pitanje, ovaj tjedan donosi ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.


Iako smo za sunčanih dana puni energije, kao grom iz vedra neba može nas pogoditi prehlada. Pod povećanim smo rizikom ako putujemo zrakoplovom ili boravimo u klimatiziranim prostorima jer zrak koji kruži prostorom isušuje sluznicu nosa, što otvara vrata virusima. Poticaj je i promjenjivo vrijeme. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' istražili su kako se najbolje brzo izliječiti.


U rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije istražila je razliku između obveznog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ne propustite novu epizodu emisije 'Zdravlje na kvadrat' u subotu, 26. kolovoza na Novoj TV i u nedjelju, 27. kolovoza na Doma TV, a prošlotjednu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju