Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Osteoartritis kuka često nazivaju glavnim neprijateljem kvalitete života starije populacije. Riječ je o degenerativnoj bolesti zgloba kuka s upalnom komponentom. Koji su simptomi ove bolesti i kako ju liječiti, saznajte u Zdravlju na kvadrat.



Rashlađeni prostori vrlo su ugodan spas za vrijeme ljetnih vrućina, ali s klima uređajima treba postupati oprezno. Naime, razlika između vanjske i unutarnje temperature u pravilu ne bi trebala biti veća od sedam stupnjeva Celzija jer nagle izmjene temperature također imaju štetne posljedice na zdravlje čovjeka.



Toplinski udar ozbiljno je i životno ugrožavajuće stanje. Ono se ne smije shvatiti olako, a posebno bi oprezne trebale biti starije osobe i djeca i to zato što imaju oslabljen sustav termoregulacije u tijelu pa su stoga pod većim rizikom. Ekipa Zdravlja na kvarat otišla je u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ po savjete kako postupiti u slučaju toplinskog udara.

Kupajući se u moru, sigurno ste nekada primijetili da ranice na vašem tijelu brže zacjeljuju. To se može zahvaliti antiseptičkom djelovanju morske vode, a njezino djelovanje najučinkovitijim se pokazalo kod reumatskih bolesti i stanja nakon različitih prijeloma. Zašto morsku vodu zovu ljekovitom zna liječnik obiteljske medicine Milan Mazalin.



Ne propustite novu epizodu emisije 'Zdravlje na kvadrat' u subotu, 11. kolovoza na Novoj TV i u nedjelju, 12. kolovoza na Doma TV-u, a prošlotjednu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju