Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Grlobolja, osjećaj grebanja, otežan govor ili otežano gutanje, česti su u hladnije doba godine. Kad govorimo o grlobolji, prvenstveno mislimo na upalu ždrijela, krajnika te na upalu grkljana i glasnica. Upale grla spadaju među najčešće razloge posjeta liječniku obiteljske medicine, a o tome ćemo više govoriti u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Službu za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije čini 11 timova u 8 gradova. Za zdravlje svakog učenika, odnosno studenta, skrbe izabrani obiteljski liječnik ili pedijatar, ali i nadležni školski liječnik. Po više informacija, u ovotjednom Zdravlju na kvadrat, otišli smo do Samobora.

 

Što su zaušnjaci i koji su simptomi? Koji je uzročnik zaušnjaka i kako se prenose? Mogu li se javiti komplikacije, kako se liječe zaušnjaci te kakvo je stanje u Hrvatskoj? Pitanja mnogo, a adresa jedna: U ovotjednom Zdravlju na kvadrat odgovore ima prof. dr. Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"!

 

Hladnoća pogoduje virusima. Iako je prehlada cjelogodišnji suputnik, jesen i zima razdoblja su kad njezini uzročnici nailaze na plodnije tlo. Jeste li znali da prosječna odrasla osoba ima virozu dva do četiri puta godišnje, a dijete pet do osam puta. U novoj epizodi Zdravlja na kvadrat priča nas vodi u svijet viroza!

 

Ljudi pojam vrtoglavice koriste vrlo često, no dijagnosticirana vrtoglavica je stanje koje nije svakidašnje. Vrtoglavica često može biti bezazlena. No, ako ne prolazi danima poželjno bi bilo pronaći uzrok. U emisiji smo već govorili o vrtoglavici, ali kada se uspostave nove metode liječenja imamo dobar razlog temu pokrenuti ponovno, u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

 

Sindrom policističnih jajnika je bolest s kojom se susreće veliki broj žena. Može uzrokovati probleme s mjesečnicom i poteškoće s trudnoćom. Zato ginekolozi preporučuju dodatke prehrani koji pomažu regulirati funkciju jajnika. Više informacija doznajte u novoj epizodi Zdravlja na kvadrat!

Emisiju "Zdravlje na kvadrat" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju