Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

 Tijekom godišnjeg doba protkanog gripom, prehladama i kašljem, pažnju treba obratiti i na povećanu učestalost virusnih crijevnih viroza. Kako su norovirusom i rotavirusom ponajviše zahvaćena djeca, nužno je pomoću mjera samoliječenja spriječiti pojavu dehidracije. U ovotjednom Zdravlju na kvadrat liječnik Aleksandar Gluščević odgovara kako prilagoditi prehranu, liječiti se te koliko su crijevne viroze opasne?

Sindrom suhog oka je multifaktorijalna bolest suza i površine oka uzrokovana smanjenim volumenom suza ili pojedinih komponenti suznog filma, ali i neadekvatnim rasporedom suza. Može uzrokovati smanjeno treptanje, patološki položaj vjeđa te oštećenu površinu rožnice. O simptomima i liječenju bolesti suhog oka saznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Leukemija je maligna bolest koštane srži i limfnih čvorova. Riječ „leukemia“ na grčkom znači bijela krv. U hrvatskom narodu uobičajen je opis leukemije kao bolesti u kojoj se krv pretvara u vodu. U većini slučajeva maligna pretvorba događa se u bijelim krvnim stanicama, premda se može dogoditi i u drugim stanicama koje sudjeluju u stvaranju krvi. Više o leukemiji saznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Nekad se koristila amniocenteza kako bi se saznalo genetsko zdravlje djeteta tijekom trudnoće. Ona sa sobom nosi određene rizike, pa se sve češće koriste neinvanzivni prenatalni testovi. Takvi se testovi preporučuju trudnicama starijim od 35 godina. Kojim još ženama se preporučuju te kako se ovi testovi koriste? Doznajte u novom izdanju Zdravlja na kvadrat.

Služba za zdravstvenu ekologiju Zagrebačke županije bavi se unapređivanjem zdravlja u ovoj županiji, između ostaloga i ispitivanjem hrane. Radi to na način, da između ostalog, ispituje uzorke hrane, kontrolira gotove proizvode te promet hrane. Cijeli proces pratili smo u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Uobičajeno i ništa nepredvidivo - problemi s ispadanjem kose javljaju se tijekom jeseni. Kako potaknuti rast kose, cirkulaciju krvi u vlasištu te ojačati korijen kose? Odgovore saznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju