Emisija je u ovoj sezoni proslavila i jubilej – 700 izdanje

'Provjereno', emisija koja je već 16 godina oaza istraživačkog novinarstva, privela je kraju još jednu sezonu. Vrijedna redakcija koju čine Ema Branica, Maja Medaković, Ana Malbaša, Danka Derifaj, Barbara Majstorović Ivezić, Jelena Rastočić i Nikolina Cetinić, predvođena urednikom Matom Barišićem i u ovoj je., 17. sezoni, otvarala pitanja od javnog interesa, istraživala propuste u radu institucija, prokazivala prevarante, dubinski progovarala o temama koje su često tabu i putovala u daleke krajeve kako bi ispričala priče koje moraju biti ispričane. Kao i svake sezone, bilo je tu i reportaža o teškim životnim sudbinama od kojih su neke promijenile smjer upravo zahvaljujući gledateljima Provjerenog – ljudima plemenitog srca koji su se spremno udružili i pomogli onima u potrebi. A da interesa građana za teme o kojima progovara Provjereno ne nedostaje, potvrđuje i podatak da je emisija bila najgledanija u svom terminu prikazivanja – od prvog je konkurentna bila gledanija za 88 posto, a od drugog za 198 posto*.

„Govorili smo o teškim i ozbiljnim propustima u radu socijalne skrbi i pojedincima koji su naposljetku sankcionirani otkazom. Skrivenim kamerama snimili smo kako iskorištavaju osobe pozivajući ih na lažne preglede, u cilju prodaje skupih proizvoda, ali i kako cvijeta crni biznis kozmetičkih tretmana, i to sredstvima koja u Hrvatskoj nisu legalna. Pratili smo sulude situacije u kojima su pojedinci prodali svoj stan da bi poslije odbili iz njega izaći i ispričali priču o čovjeku koji je prisvojio državno zemljište na jednom od najljepših prirodnih krajobraza, onom kraj Štrbačkog buka uz rijeku Unu, gdje naplaćuje ulaz“, započeo je Mato Barišić svoj osvrt na 17. sezonu.


Bilo je tu i ekoloških tema o kojima Provjereno iz sezone u sezonu upozorava, a njihova je ekipa zbog toga i napadnuta na terenu. „Upozorili smo na višegodišnji eko kriminal koji se odvija u okolici Zagreba, i to navažanjem otpada na državnu zemlju. Pratili smo politiku, kako nacionalnu, tako i lokalnu u kojoj moćnici odlučuju i provode svoje odluke mimo zakona“, kaže Barišić.


Ni u 17. sezoni nije nedostajalo inspirativnih priča, onih koje su pokrenule građane i mnogima vratile vjeru u bolje sutra. „Donijeli smo priču o Marineli i Ivanu, mladim ljudima koji su teško nastradali i ostali nepokretni, a kojima su upravo gledatelji, golemim akcijama i nesebičnošću, skupili stotine tisuća eura i omogućili liječenje. Bili smo u Švedskoj i provjerili je li i dalje zemlja blagostanja i sigurnosti, u Tanzaniji posjetili i snimili one kojima su hrvatske misije i kumovi omogućili školovanje i koliko-toliko bolji život“, rekao je Barišić i zaključio: „Bili smo ono što jesmo – Provjereno, emisija koja se bavi temama od javnog interesa, u kojima istražujemo i upozoravamo, pomažemo, osvješćujemo, postavljamo pitanja i inzistiramo na odgovorima. Sve to očekujte od nas i u rujnu kada smo ponovo s vama svaki četvrtak.“

Emisija je u ovoj sezoni proslavila i jubilej – 700 izdanje – koji je u slavlju okupio redakciju i brojne čestitke kolega i gledatelja. Uz to, u najnagrađivaniju redakciju u Hrvatskoj stiglo je još jedno strukovno priznanje za rad, nagrada HND-a snimatelju Marinu Grgurevu za reportaže o beskućnicima i transplantaciji srca u KB-u Dubrava u Zagrebu.

 

*Izvor: UMTG, pružatelj podataka: AGB Nielsen; Period: 7.9.2023. – 27.6.2024.; TG 4+

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju