Donosimo vam impresivne zanimljivosti o filmu "Inception"

Dobitnik četiri nagrade Oscar za najbolje kreiranje zvuka za film, najbolju kinematografiju, najbolju zvučnu montažu te najbolje zvučne efekte.

Dom Cobb (DiCaprio) vješt je lopov, apsolutno najbolji u opasnom umijeću ekstrakcije i krađe vrijednih tajni iz najdublje podsvjesti tijekom sna, kada se um nalazi u najranjivijem stanju. Cobbova rijetka sposobnost učinila ga je prestižnim igračem u ovom podmuklom svijetu korporativne špijunaže, ali je također od njega napravila međunarodnog bjegunca i koštala ga svega što je ikada volio. No, Cobb dobiva priliku za iskupljenjem. Posljednjim zadatkom može vratiti svoj život, ali jedino ako uspije ono nemoguće – vratiti se na početak. Umjesto savršene pljačke, Cobb i njegov tim stručnjaka moraju izvesti sve obrnuto: njihov zadatk nije ukrasti ideju već je usaditi. Uspiju li, to može biti savršen zločin. No, ni mnogo pomnog planiranja ni stručnost ne mogu ih pripremiti za opasnog neprijatelja koji uspijeva predvidjeti svaki njihov pokret - neprijatelja kojeg je samo Cobb mogao očekivati.

U intervjuu za Entertainment Weekly redatelj Christopher Nolan objasnio je kako je likove u ovom filmu temeljio na stvarnim ulogama u kinematografiji. Tako je Cobb redatelj, Arthur producent, Ariadne je režiser, Eames glumac, Saito utjelovljuje studio, a Fischer predstavlja publiku. Leonardo Di Caprio bio je jedini kojeg je Nolan želio za ulogu Doma Cobba.

Iako je film prepun nadrealnih efekata, većina vizualnih efekata kroz film, kao što su stepenice Penrose, rotirajući hodnik, lavina i scene bestežinskog stanja, kreirane su praktičnim, a ne računalnim metodana. Stoga su te scene, koliko god se nestvarnima činile, ipak donekle stvarne. Sveukupno u filmu ima oko 500 specijalnih efekata.

Nolan je scenarij za film pisao 10 godina, a koliko je dosljedan priči potvrđuje podatak da prva slova imena glavnih likova - Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal and Saito – ispisuju riječ dreams, što na engleskom jeziku znači snovi. Također, Nolan se poslužio i hrvatskim jezikom za inspiraciju. Naime, kako Dom Cobb teži jedino tome da se vrati kući sa svojom suprugom, Nolan je hrvatsku riječ dom odlučio iskoristiti kao ime glavnog lika. Njegovo je prezime zapravo prezime stvarne osobe, točnije američkog arhitekta Henryja Cobba.

Uloga Cobbove pokojne supruge Mal prvo je bila ponuđena Kate Winslet koja ju je odbila jer se nije prepoznala u tom liku. Tako je uloga pripala glumici Marion Cotillard.

Simbol filma Početak je definitivno Malin totem, odnosno zvrk kojeg Cobb koristi kako bi razlikovao snove od stvarnosti. Taj je simbol povezan s novelom 'Prsten oko sunca' autora Clifforda Simaka u kojem se zvrk koristi za koncentraciju kada se bježi iz jednog paralelenog svemira u drugi.

Film "Početak" jedan je od 50 najuspješnijih filmova ikada, unatoč mnogobrojnim pogreškama koje možete pogledati u videoisječku:

Završetak filma "Početak" ostavlja publiku ostavlja zbunjenom, hoće li i na vas ostaviti takav dojam, saznajte u nedjelju u večernjem terminu na Novoj TV.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju