Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama.

U ponedjeljak, 04. prosinca, od 17 do 19 sati u suradnji Zaklade Ana Rukavina s Udrugom studenata grada Splita u kinu Forum u Studentskom naselju „Stjepan Radić“ (Jarunska 2) u Zagrebu održat će se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Udruga studenata grada Splita, uz podršku uprave Studentskog naselja „Stjepan Radić“, ovom akcijom želi potaknuti svoje kolege da se pridruže misiji Zaklade Ana Rukavina kako bi zajedničkim snagama pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Prije same akcije, od 16 do 17 sati, prof.dr.sc. Boris Labar, ugledni hematolog te član Stručnog vijeća Zaklade Ana Rukavina, održat će predavanje o tome što znači biti potencijalni darivatelj koštane srži ili krvotvornih matičnih stanica, o postupku transplantacije te svemu vezanom za darivanje matičnih stanica.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 55.532 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 78 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju