Amir Okanović godinama je tražio invalidska kolica koja bi mu olakšala život.

Braća Amir i Edin naučili su da su njihovo dostojanstvo i ljudskost, mnogo važniji od materijalnog, vjere ili nacije, politike ili bilo kakve druge moći ili utjecaja, pa čak i od njihova zdravlja. Principijelni i ponosni, nisu htjeli pomoć ni novac, htjeli su samo pobijediti sustav, promijeniti pravilnik kako bi svi ostvarili ono za što se i oni bore – električna invalidska kolica.

No braća Okanović nisu računala da će tisućama kilometara udaljen od njih, u dalekoj Ukrajini, Provjereno gledati čovjek kojem su se njihove riječi urezale duboko u srce, čovjek koji je u borbi jednog brata za drugog prepoznao sebe i svog brata. Na tu lavinu dobrote nisu mogli ostati imuni.
Prihvatili su da im ovaj Božić, zahvaljujući našem proslavljenom reprezentativcu Dariju Srni, bude jedan od onih koji će pamtiti cijeli život.

Sreća kod Okanovića vidi se i po osmijesima i po suzama. U njihov dom došlo je blagdansko čudo. Ili, bolje rečeno, jedan čovjek velikog srca koji nije mogao gledati njihova sina kako se muči i čeka svoja kolica. ''Svjetlo nam je donio, svjetlo nam je donio betlehemsko! Darijo Srna. Hvala mu'', rekao je Amirov otac Vehid Okanović.

Nakon više godina borbi i čekanja da država odobri ono što mu treba i pripada, Darijo Srna nije htio ostati po strani. Ovoj obitelji pružio je ruku i omogućio Amiru da mu život bude lakši. ''Nikada mu neću moći zahvaliti riječima. Mogu mu samo reći da ima jako veliko srce i dušu'', kaže Amir. A još prošlog mjeseca Okanovići ovakav rasplet nisu ni sanjali.

Malo tko je ostao ravnodušan

Amirova potresna ispovijest malo koga je ostavila ravnodušnim. ''Kao da država nas osobe s invaliditetom gura sa strane, kao da nas hoće sve zakovati za krevet u domu da se ne brine o nama ništa'', govorio je prije nekoliko mjeseci Amir. Priču o borbi za njegova kolica pratite već godinama. Nekoliko puta odbijen mu je zahtjev samo zato što mu se vid pogoršao. Brat je pisao tone dopisa. Objašnjavali su, tražili razumijevanje, uzaludno čekali da se propisi promijene. Za čekanje tromog sustava i izmjene pravilnika jednostavno više nije bilo vremena. Amiru se stanje pogoršavalo, a stara kolica nedavno su se pokvarila.

Dvije godine pokušali su od države dobiti ono što mu pripada. Dvije godine su se mučili, strpljivo čekali i nadali se, odbijali novac i pomoć. Ali Amirovo zdravlje rapidno se pogoršava. I zato su prihvatili pruženu ruku.

''Nećemo stati na tome''

''Ovo je prvi put u mojih 68 godina da mi pristanemo na nešto, da nam netko nešto da. Sve što smo stekli, stekli smo nas četvero zajedničkim dogovorom'', govori Vehid Okanović.

Mjere su uzete, kolica su naručena, i broje dane kada će stići. Amiru stiže spas, ali puno je drugih koji su u istoj situaciji. Pravilnik se mora promijeniti. ''Nećemo stati na tome, tražit ćemo konačnu izmjenu da barem drugi ne prolaze izmjene kao i mi'', poručio je Edin. Zbog svog ponosa i principa nastavljaju dalje. Sad će, kažu, bar biti lakše boriti se.

Iz njih izlaze samo ponizne riječi zahvale za sve one koji su i prije željeli pomoći. I za Darija, kojem, kako nam je rekao, nikakvi golovi na utakmici ne mogu zamijeniti ovakav osjećaj.

Propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju