Dok je crveni tim učio o sirevima, plavi tim učio je o tehnikama izrade sushija

Žiri i gošće gastroduela na Medvednici ukupno su veći broj bodova 148, dali crvenom timu kojeg je vodila Zvijezdana Posavec, a jela plavoga tima ocijenili su sa 136 bodova. Najmanje bodova dobio je desert kojeg je za plavi tim pod vodstvom Tomislava Markovića pripremila Željka Bleuš. Od mogućih 50 dobio je 29 bodova, za razliku od deserta crvenog tima koji je dobio 40 bodova. Bilo je to ujedno i najlošije ocijenjeno jelo na večeri. ''Znala sam da nije dobro, ali me šokiralo da toliko ne valja. Baš sam se razočarala'', rekla je Željka, koja je nezadovoljstvo pripremljenim iskazala i odmah po serviranju.

Iako je predjelo plavog tima bilo fantastično, a i bilo je najbolje ocjenjeno jelo od svih posluženih na večeri, plavi tim ovoga je puta bio gubitnički. ''Činjenica je da je Željka u dva deserta riskirala, da je izašla iz svoje sigurne zone, spotaknula se i pala'', rekao je Tomislav dodajući kako je imala zapravo jako dobru ideju. No, Željka je dobila i veliku pohvalu za džem od kapara koji je bio sastavni dio predjela. ''Možda je najveći problem to što bih ja svašta stavila na tanjur i onda to ispadne kaos'', kazala je Željka koja je dobila kritiku da je deserta na tanjuru bila previše, a voda iz tjestenine je dominirala.

Žiri im je zamjerio i što im je kod glavnog jela odojak ostao žilav te korica nije bila dobro pečena, a nije bilo ni začinjeno koliko je trebalo. Dok su se članovi plavog tima ostali boriti za imunitet, crveni, pobjednički tim išao je na edukativan izlet u tvornicu ''Sirela''.

Ovoga puta žiri je odlučio imunitet ne dodijeliti timu, tako da su se svi ravnopravno borili za njega. Kako bi borba bila što zanimljivija, kandidati su morali naučiti nešto novo, a u tome im je pomogao gost kuhar Saša Pribičević, veliki zaljubljenik u kuhinju Dalekog istoka. ''Spletom okolnosti zaposlio sam se u jednom japanskom restoranu. Probao sam to raditi. Slavonac sam i dosta mi je srodna začinjena kuhinja'', rekao je on. Predstavio im je nekoliko tehnika izrade sushija.

Zadatak u prvoj eliminacijskoj fazi bio je repliciranje nekih od postupaka koje im je pokazao Saša, a oni su morali pokazati koliko su vještina usvojili iz njegove prezentacije. Prvo su morali izraditi nigiri od škampa, zatim hosumaki sushi i na kraju prve fare izraditi uramaki za što su ukupno imali na raspolaganju 20 minuta. U ovoj je fazi najlošije prošla Gorana čiji su sushiji bili nezadovoljavajući te je daljnji tijek borbe s istočnjačkom kuhinjom za imunitet pratila s galerije.

U drugoj fazi kandidati plavog tima trebali su napraviti svoj sushi, odnosno dvije vrste sushija po tri komada. Žiri im je najavio da će prilikom ocjenjivanja u obzir uzeti ideju, okus i formu, a za izvršenje ovog zadatka koji iziskuje kreativnost imaju 15 minuta vremena da naprave najbolji sushi koji mogu. Ana je išla na jednostavnost okusa, a Željka je kazala kako je primijenila pogrešnu tehniku motanja, ali i da to nije njezino kulinarsko područje te da će se vjerojatno odraziti na tanjur. Tomislavu prilikom motanja sushi nije ispao dobro, pa je u zadnjoj minuti morao složiti novi.

Zbog toga što su svojim sushi kreacijama razočarali žiri, nitko nije osvojio imunitet. ''Sad ste svo četvero ravnopravni i svo četvero idete u eliminacijski izazov'', poručili su im.

Emisiju "MasterChef" pratite od ponedjeljka do četvrtka u večernjem terminu na Novoj TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju