Gost Dnevnika Nove TV bio je bivši ministar zdravlja u SDP-ovoj Vladi - Siniša Varga.

1. Kada je nakon Vas dužnost počeo obnašati dr. Nakić, rekli ste da ne razumijete zašto nije dovršio neke projekte koje ste Vi počeli? Znači li to da ćete Vi, ako dođete ponovno na vlast, dovršiti poslove koje je tehnički ministar Nakić započeo - poput reforme Hitne medicine, povećanje dopunskog, uvođenja nadstandarda i sl.?

Neki projekti su odlični, pogotovo vezani za operacionalizaciju EU fondova, za izgradnju novih kapaciteta u hrvatskom zdravstvu, a neke poput ukidanja zakona o sanaciji koja je bila velika poluga za reforme, naročito provedbe masterplana. To su ireverzibilne štete, ali morat ćemo naći alternativne načine kako da zdravstveni sustav napravimo racionalnim da sve neracionalnosti sustava, gomilanje dugova ne bude na teret građana i smatramo da nema potrebe za povećavanje participacije ni cijena dopunskog osiguranja.

 

2. Više od milijardu kuna je dugova u zdravstvu, većinski su to napravile bolnice. Kako mislite to smanjiti?

Vidjelo se na početku mandata ove eksperimentalne Vlade da je izostala kontrola nad poslovanjem bolnica. Usmeno je ministar nespretno najavljivao uštede i to je utjeralo strah u kosti ravnatelja koji su počeli gomilati zalihe. To nam je poznato i od ranijih godina kroz sustavnu kontrolu ministarstva zdravlja i HZZO-a dokazali smo 2015. da se može pozitivno poslovati u, hrvatskim bolnicama, da se može povećati dostupnost zdravstvene zaštite, povećati materijalna prava zdravstvenih radnika, a istovremeno smanjiti dug.

 

3. Tehnički ministar zdravlja, Dario Nakić zaustavio je neke projekte, poput izgradnje dnevnih bolnica koje su se trebale financirati iz EU fondova, rekavši kako je Vaša administracija davala puka obećanja bez pokrića, da za to uopće nije bio osiguran novac. Kako to komentirate i što ćete po tom pitanju poduzeti?

To nije istina. Svi projekti su bili od ostalih resora od kulture, socijalne skrbi itd. ranije odobreni od ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i iako je došlo do promjena, smatramo da je 2020., kao rok do kada novac mora biti potrošen, bilo bi neozbiljno reći da ćemo mi sada prekinuti njegove sadašnje projekte. Vrlo vjerojatno ćemo ih nastaviti kako bi europski fondovi mogli iskoristiti.

 

4. Hoćete li vratiti Programe 72 sata, Program Plus i Dane otvorenih vrata u bolnicama?

To su bile mjere za povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite koje je HDZ-ova vlast ukinula. One ne koštaju puno zdravstveni sustav, a mnogo znače pacijentima. Sada nisam ministar liječnik nego sam ministar pacijent. Smatram da su to stvari koje su pacijentima itekako potrebne, a hrvatski zdravstveni sustav ih može financirati.

 

5. Kako ćete smanjiti liste čekanja?

Krajem 2011. imali smo 800.000 ljudi na listama čekanja. To smo uspjeli smanjiti kroz mjere kao što ste spomenuli Program+, itd. uspjeli smo smanjiti na ispod 500.000. Međutim, samo u ovoj godini to je naraslo opet na 800.000. Naše mjere daju rezultate i smanjit će se liste čekanja.

 

6. Hoćete li vratiti sanacijske upravitelje u bolnice ili ćete ostaviti ove koji su sada?

To je pitanje provođenja masterplana. Ako sadašnji ravnatelji pokazuju suradnju po pitanju mastreplana, ne vidim razloga da bi ih se smjenjivalo. Ukoliko dođe do prevelikog otpora, a zdravstveni sustav i pacijenti zaslužuju da ne dolazi do nagomilavanja dugova i sanacije da se može provoditi, morat će doći do drastičnije mjere kroz zakonske akte.

 

7. Tehnički ministar je uveo novi Pravilnik o dopunskom radu liječnika s kojim se Vi ne slažete? Hoćete li vratiti Pravilnik na staro?

Pravilnik je sada suviše liberalan. Znači da svatko tko želi raditi privatno, može. Smatramo da je pravilnik kakav smo mi napisali bio sveobuhvatan, da svaki liječnik koji je zadovoljio javni interes mogao raditi privatno. Smatramo da je to pravedni način i vjerojatno ćemo na takav način ponovno regulirati privatni rad liječnika.

 

8. Puno se govorilo o većim pravima obiteljskih liječnika, no oni se žale da su i dalje puni administrativnih poslova i imaju premalo vremena za svoje pacijente.

Ovih se dana spominje i eKarton. Smatramo da je to jedno od mjera po kojem se može smanjiti administriranje liječnika obiteljske medicine, a i da treba povećati broj zaposlenih u obiteljskoj medicini i cijelu obiteljsku medicinu zajedno s ginekologijom, pedijatrijom, stomatologijom, sveukupno 17 djelatnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ponovno napraviti okosnicu hrvatskog zdravstvenog sustava.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju