Eliminacijski izazov replikacije kompleksnog pačjeg jela donio je olakšanje za troje kandidata, ali za jednog je označilo kraj puta u uzbudljivoj MasterChef avanturi.

Ana Antunović, Karmen Jurčić, Tihomir Bježančević i Vanja Agić natjecali su se tko će biti bolji u repliciranju patke s gelom od grejpa, aromatizirane redukcije vina, emulzije od estragona, konfitirane mrkve, i aromatizirane cikle. Najvažnija stvar pri tome bila je da im se ruke ne tresu prilikom serviranja, savjetovao im je žiri.

Prije odlaska za radne jedinice, već pripravljeno i servirano jelo dobro su proučili, što vizualno što okusom. ''Ovo što imamo na tanjuru, sve je rizik'', rekla je Ana kada je vidjela jelo pred sobom. ''Okusi su vrlo kompleksni'', primijetio je Tihomir te nabrojao četiri razine koje treba napraviti da bi došli do samo malo umaka.

Na radnim jedinicama nalazila se košarica s namirnicama i recept, a za kuhanje su imali 55 minuta. ''Čini mi se da bi istovremeno trebali na plamenu imati tri tave da bi izvršili sve na vrijeme i onda će im trebati barem četiri, pet minuta na kraju da bi sve složili na tanjur'', smatra Frano.

Kandidati u eliminacijskom izazovu mogli su kao pomoć izabrati po jednog kolegu koji će im davati savjete s galerije. Tihomir je ponovno izabrao Goranu Milaković. ''Možda ne bih bio tu da nije bilo nje'', objasnio je Tihomir svoj izbor, budući da mu je Gorana svojim savjetima i jasnim načinom komuniciranja bila značajna pomoć i prilikom prošlih eliminacija.

Ana je ponovno izabrala Roku Kulušića-Nerala, a Karmen Ivana Temšića koji je već peti put izabran za pomoćnika. Vanji je pomagač bio Tomislav Marković. ''Možda nije to očekivao, ali izabrao sam ga'', rekao je Vanja. ''Nekako je sporo počeo, tako da sam se počeo odmah vikati na njega pa je uhvatio malo jači ritam'', pojasnio je Tomislav svoj malo oštriji stav prema Vanji za vrijeme kuhanja.

Karmen je priznala da je u velikom stresu i zbog toga što joj je jako stalo do toga da ostane u showu.

Kao što je Frano isprva i zaključio, dogodilo se da su u pojedinim trenucima istovremeno, kako bi stigli sve napraviti na vrijeme, kandidatima na svim ili gotovo svim ringovima na štednjaku bili lonci u kojima su se kuhali potrebni sastojci. U cijeloj zbrci, dogodilo se da su svi u hladnjak spremili podjednaku količinu ulja iste ili veoma slične boje, a kad je Vanja shvatio da je netko uzeo njegovo, on je preuzeo nečije tuđe.

Melkior je, misleći da je netko namjerno sakrio Vanjino ulje, pretražio sve radne jedinice, ali ulje nije pronašao. Vanja mu je potom objasnio da ničije ulje ne nedostaje nego su zamijenjena ulja u hladnjaku, tako da on ulje ima, samo nije njegovo. Upravo je o ulju ovisila kvaliteta emulzije. No emulzija je svima od svih komponenti ispala najlošije tako da pitanje kod koga je završilo Vanjino ulje i nije bilo presudno. Prilikom serviranja Vanjine ruke na kraju su se zatresle. Smirio ga je Tomislav kad ga je nazvao umjetnikom.

Anina emulzija koja je trebala biti zelena, nije ispala baš one boje koje je trebala, a vodila je borbu i s mrkvicama koje su pale nakon serviranja ''Ruka mi nije bila mirna u serviranju i bilo mi je teško izrezati mrkve tako da stoje'', rekla je nadajući se da će žiri barem dvije koje su stajale uvažiti kao ispravne.

''Nisam zadovoljna. Možda me okusi izvuku'', kazala je Karmen za svoje jelo. Tihomir se pak požalio da nije njegov dan, opteretilo ga je što je u kratkom vremenu bio u dva stres testa i kaže da se nije uspio dobro oporaviti od prošlog puta. Nakon petnaeste minute kuhanja, procijenili su kandidati s galerije, nastala je prevelika strka, a natjecatelji u eliminacijskom izazovu su se previše oslanjali na pomoć s galerije.

Silni stres nije omeo Anu, pa je ponovno zadivila replikacijom jela. ''Već sam drugi put najbolja u stres testu, a nisam još bila najbolja u MasterChef kuhinji. Ljuta sam na sebe što i u kuhinji ne mogu donijeti ono što očito imam u sebi. Jer ako mogu replicirati neko drugo jelo, mogu stvorit i svoje'', rekla je Ana nakon što je od žirija čula da je bila najbolja u repliciranju ovog pačjeg jela.
Vanja je spravio svoje posljednje jelo u showu čime je završilo njegova MasterChef avantura. Redukcija na Vanjinom tanjuru, prema riječima žirija, bila je preslatka, patka neukusna, bljutava, a zaboravio je i posoliti meso te sol dodao tek na kraju.

Stjepan mu je poručio da i dalje uči, a ako ne nađe gdje će razvijati nove tehnike, može doći kod njega i on će ga naučiti. ''Kad je to rekao doslovno sam se naježio. Bio je prelijep osjećaj i mislim da ćemo i dalje nekako kroz ovaj posao i zajedno surađivati i družiti se'', rekao je Vanja.
''Izlazim odavde s puno više znanja, puno više vizija i s puno više vjere u sebe'', rekao je Vanja.

 Emisiju "MasterChef" pratite od ponedjeljka do četvrtka u večernjem terminu na Novoj TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju