Zoran Krneta sebe smatra bogom kojemu je dopušteno sve, pa tako i život s više žena. Sljedbenici, psihički manipulirani, slijepo mu vjeruju; ljube mu noge, jedu samo 5 namirnica kako im je on rekao, pa zbog toga pate i od brojnih fizičkih poremećaja. Nakon njegovih seansi otuđuju se od bližnjih i postaju suicidalni.

 Zoran Krneta čovjek je koji se predstavlja kao učitelj joge i meditacije. Zbog njega su uništene mnoge obitelji i životi.

Optužuju ga za psihološku manipulaciju, sumnjajući da iza svega stoje financijske malverzacije.

Mnogima se predstavljao kao liječnik, svećenik, seksualni terapeut za djecu. A služio se i imenom Đan Karašan Devačarija, što u prijevodu znači, onaj koji pruža utočište i božanski učitelj. Vrbovao je uglavnom udane imućne žene i kasnije ih ucjenjivao.

Majka jednog djeteta koje je postalo ovisno o njemu govori kako njezino dijete nakon svega jede samo 5 namirnica, meditira satima zatvoreno u sobi, ne razgovara s roditeljima i odlazi u siromaštvo.

"Radio je i provodio načela koja su gledala na muškarca kao na boga. Smatrao je da ga moram poštovati kao boga, ljubiti mu stopala kad se probudim... Sve sam to i radila u početku, a vjerujem da njegovi sljedbenici i dalje to rade", govori Ines Indu Nikšić.

Ona je s njim bila 11 godina u braku. Surađivali su i poslovno. Danas je pod dijagnozom zbog sustavnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Baš kao i zajednička djeca koju je branio cijepiti. Po odluci suda, njima se ne smije približiti.

Najodaniji nose crvenu narukvicu od konca na ruci kao znak odanosti svom učitelju. I ogrlicu oko vrata.
Zora Maštrović zna ga već godinama. Krnetu su, priča nam, iz transcedentalne meditacije zbog nepravilnosti izbacili davno. Ona vjeruje da su u ovom slučaju financijske malverzacije vrlo vjerojatne.

Iako ste vjerojatno pomislili da su njegovi polaznici neobrazovani i zatvoreni ljudi, to nije slučaj. Mahom je tu riječ o visokoobrazovanim ljudima – djelatnicima banke, čak i ministarstava, ljudima na visokim pozicijama. Jer sektama je cilj infiltrirati se u Vladu i javna poduzeća.

Branka Dujmić Delcourt najpoznatija je hrvatska aktivistica protiv sekti i kultova, potpredsjednica europske federacije, žena koja najbolje zna koliko je vrbovanje organizirana disciplina.

Ona smatra da su polaznici toliko izmanipulirani da su prešli u sferu koja je čovjeku koji živi normalan i svakodnevan život neprihvatljiva i nerazumljiva.

No neki polaznici, poput intervjuiranog mladića koji je u tome već dvije godine, ne vide probleme. Osim javnih predavanja, kaže kako su često organizirani višednevni izleti po Visu, Velebitu, ali i ostalim dijelovima Hrvatske.

Drugi, bivši polaznici, javljaju se Ines s žalbama. Da se loše osjećaju, da su suicidalni od njegovih uputa, da se moraju rastati od svojih partnera ako su žene, i njemu služiti, ako su maloljetnici i mladi ljudi koji su punoljetni, moraju prekinuti sve kontakte s roditeljima.

Tragom njegova profila na Facebooku, ekipa Provjerenog krenula je u Split, na njegovo predavanje o jogi. Kad je ono završilo, novinarka se predstavila imenom i prezimenom i navela stvaran razlog svojeg posjeta. Dva dana zaredom na razgovor nije pristao, no poslao je poruku: "Hvala ne bih. Uostalom na putu sam doma. Nisam više u Splitu. Sretno".

Na prvom predavanju nije se ništa dogodilo. Prisniji kontakti tek se stvaraju kasnije, na individualnim tečajevima. Njihova cijena ovisi o statusu osobe, priča nam Ines. Od 1500 kuna za učenike i studente, 2300 za zaposlene, 3500 za obitelj, 6 tisuća kuna stoji tečaj koji traje dva vikenda gdje ih uči levitaciji.

"Znao je izvući i po 50 tisuća kuna u mjesec-dva. Na meni je zaradio barem 122 tisuće eura", govori Ines.
Iako je sekta stvar slobodnog izbora, Vijeće Europe, priča nam Branka, 2001. godine izdalo je jasne preporuke za svaku članicu Europske unije kako se ponašati i spriječiti sektaško ponašanje.

Po mišljenju struke, joga je krivo shvaćena u društvu. Dio je to hinduističke religije koja je toliko velika da ni dva života nisu dovoljna da se shvati. I dok su jedni jogu pretvorili u gimnastiku, drugi pod krinkom joge ispiru mozak ljudima. A kad obitelj počne shvaćati da se s njihovim članom nešto događa, nažalost, već je kasno.

Istovremeno, od države nikakve pomoći nema. Odgovor je svugdje isti: u što će netko vjerovati, stvar je slobodnog izbora. Pa makar taj izbor uništavao temeljne vrijednosti života.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju