Vrhovni sud objavio je kako je ukinuo presudu protiv Branimira Glavaša u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp' te ih vraća na ponovno suđenje. Branimir Glavaš dao je ekskluzivan intrevju za Novu TV.

1. Kako komentirate ukidanje ove presude i kada očekujete početak novog suđenja?

Vrlo sam zadovoljan što je prvostupanjska presuda iz 2009. kojom sam bio osuđen na 10 godina zatvora ukinuta u cijelosti. To stvara realne šanse da pravosudni proces završi pozitivno kada dođe do ponavljanja prvostupanjskog postupka. Iz iskustva mogu reći da novo suđenje mogu očekivati krajem jeseni ove godine.


2. Tijekom suđenja ste govorili da je sve pod utjecajem Sanadera, Šeksa. Kako to sad komentirate?

Apsolutno stojim iza toga, taj represivni aparat je pokrenuo HDZ, predvođen tim ljudima koje ste spomenuli. Od policije, državnog odvjetništva, tajnih službi, pokrenut je taj postupak i kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu onda je to žrvanj koji melje i ne može se zaustaviti. To je politički pokrenut, iniciran i montiran postupak. Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri mjeseca ukinuo drugostupanjsku presudu. Sad je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu, što potvrđuje ovu moju argumentaciju i što mi s pravom ulijeva vjeru i nadu u optimizam da će u ponovljenom postupku to sve završiti na jedan drugi način, pozitivan za mene.


3. Očekujete li sada pravičan postupak, mislite li da će politika opet umiješati svoje prste ili očekujete da će suđenje biti lišeno politike?

Očekujem pravičan postupak. Da ga ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i ne bih nastavljao svoju pravnu bitku dokazivanja svoje nevinosti koje traje već 10 godina. Spreman sam izdržati u toj bitci narednih 10 godina, ali da se dokaže istina i da dokažem svoju nevinost. Duboko vjerujem da ću u tome uspjeti. Na to sam obvezan radi svoje obitelji i prijatelja koji su u mene vjerovali, hrvatskih branitelja, i Domovinskog rata. Moram potvrditi i pokazati da je Domovinski rat čist kao suza.


4. Koja je Vaša poruka HDZ-u, izborna je kampanja?

Zahvaljujući ovoj presudi koja je danas ukinuta, mogu najaviti i svoje aktivno sudjelovanje u aktualnoj kampanji i izbornom procesu, najvjerojatnije u četvrtoj izbornoj jedinici.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju