Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

U ovotjednom Zdravlju na kvadrat bit će govora o hipertenziji tj. povišenom krvnom tlaku. Bolest je to koju nazivaju „tihi ubojica“. To je jedan od najčešćih problema s kojima se susreću liječnici obiteljske medicine. Tiha, podmukla bolest koja može dovesti do niza problema, a više o njoj ispričat će nam liječnica Maja Buljubašić.

 

Ovaj se poremećaj javlja u otprilike 1 % populacije, podjednako u oba spola. Prema statističkim podacima, najčešće se javlja između 15. i 30. godine života. U ovotjednoj emisiji Zdravlje na kvadrat objasnit ćemo što je to bipolarni poremećaj?

 

Onečišćenje zraka utječe na dišni sustav, a neke čestice koje udišemo mogu preko krvotoka oštetiti i ostale organe. U Zdravlju na kvadrat istražili smo; kako onečišćenje zraka utječe na naš organizam i zašto zbog njega koža izgleda starije?

 

Psorijaza je kronična kožna bolest za koju je tipična pojava crvenila te odebljanja kože koja je prekrivena srebrno bijelim te suhim ljuskama. Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, ali mogu se pojaviti i na bilo kojem dijelu tijela. U ovotjednom Zdravlju na kvadrat doznajte može li se psorijaza izliječiti?

 

Jeste li znali da je najčešći intenzitet boli od 4 do 6? Naime, liječnici, često, bol uspoređuju s brojkama od 1 do 10. Ako pacijent kaže da na toj ljestvici ima osjećaj boli primjerice 6, to bi značilo da je bol toliko intenzivna da ju ne može izdržati. U Zdravlju na kvadrat donosimo priču što nam bol zapravo govori?

 

Većina ljudi pri dolasku na neko potpuno tiho mjesto jako se iznenaditi i obično kaže: “Kakva tišina!”. Paradoksalno će zaključiti kako je tako tiho da se gotovo tišina čuje. U jednoj od emisija govorili smo o tišini, ali u ovotjednom Zdravlju na kvadrat lekciju ćemo ponoviti jer tišina je, slažu se s tim i liječnici, važna za naše zdravstveno stanje.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju