Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Nema maženja bez paženja! Od 22. do 26. studenog Europski je tjedan testiranja na HIV. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo mogli ste se besplatno i anonimno testirati ususret Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca. Naš urednik Zdravlja na kvadrat to je napravio javno pred kamerama kako bi potaknuo druge na preventivno testiranje te ukazao na neznanje, netoleranciju i stigmatizaciju pojedinaca.

Grlobolja se čini kao bezazlen i prolazan problem, ali može biti simptom apneje ili želučanog refluksa. Kako razlikovati bakterijsku od virusne upale grla, kako je liječiti te što je Covid grlobolja, otkrio nam je u ovotjednom Zdravlju na kvadrat liječnik Mirko Ivkić.

Sačuvati mentalno, a s tim i fizičko zdravlje, okruženi s tisućama informacija u vremenima kojima živimo, nije nimalo lako. Zato smo u ovotjednom Zdravlju na kvadrat napravili priču zbog koje će te se osjećati bolje. Kako se prestati brinuti oko svega, a pritom biti realan i racionalan saznajte u Zdravlju na kvadrat.

Baš zbog brige, mnogi će se poistovjeti sa sljedećom pričom u ovotjednom Zdravlju na kvadrat. U njoj govorimo o čiru na želucu. Kako prepoznati imate li možda problema s čirom, koji su simptomi i kako se čir liječi saznajte od liječnika Marka Duvnjaka.

Krvni ugrušak sprječava protok krvi, a to može uzrokovati otkazivanje organa. Postoji mnogo terapija kojima je cilj smanjiti sposobnost zgrušavanja krvi. Kod kojih se osoba trombi najčešće pojavljuju i kako prepoznati nastanak krvnog ugruška saznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

Podijeljenost kada govorimo o punoljetnim osobama i njihovom cijepljenju kod nas je sve veća, ali još je veći tabu cijepljenje djece. Epidemiološka situacija sve je gora, a kako roditelji reagiraju na poziv da cijepe djecu, u ovotjednom Zdravlju na kvadrat reći će nam liječnica Bernarda Krnić, specijalistica školske medicine.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju