Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Prvi je u Hrvatskoj ugradio umjetne pužnice na oba uha. Najstarija pacijentica imala je 84 godine, najmlađi pacijent samo 8 mjeseci. Do danas je ugradio, što samostalno, što sa svojim medicinskim timom, oko 850 pužnica. Hrvatska se s tim brojem svrstala u skupinu država s najvećim brojem ugrađenih pužnica. Točnije 12. smo u svijetu. Indikacije za umjetnu pužnicu su raznolike. Prvenstveno je to gluhoća! Više o svemu doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat!

 

Hipofiza, žlijezda veličine graška, koja se nalazi u mozgu, proizvodi brojne hormone, od kojih svaki utječe na specifični dio tijela. Zbog toga što hipofiza kontrolira funkciju većine drugih endokrinih žlijezda, često je se naziva žlijezdom gospodaricom. Što se događa u našem organizmu kad dođe do poremećaja rada ove žlijezde? Odgovore doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

 

Skolioza je najčešća deformacija kralježnice i dolazi od grčke riječi skoliosis, što u prijevodu znači savijanje. Skolioza nastaje kada se kralježnica savija u stranu i može imati izgled poput slova „C“ ili „S“. Više o skoliozi doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

 

Vitiligo je stanje u kojem dolazi do gubitka pigmenta u koži. Često, osobe s ovom pojavom, imaju ozbiljne psihološke posljedice, posebno pacijenti koji imaju tamniju kožu jer se kod njih promjena izrazitije primjećuje. Zbog toga su i mnoge osobe stigmatizirane. Više o Vitiligu doznajte u novoj epizodi Zdravlje na kvadrat.

 

Kada spomenemo epidemiologe, prva asocijacija zasigurno vam je koronavirus. No, služba za epidemiologiju obavlja niz različitih zadataka. Onaj najpoznatiji sigurno je takozvani tečaj higijenskog minimuma te dobivanje sanitarnih knjižica. Više o svemu u ovotjednom Zdravlju na kvadrat.

 

Zbog ubrzanog načina života i gomile obaveza gotovo se svatko našao umornog i iscrpljenog izraza lica, koji se najviše očitovao tamnim kolutovima ispod očiju, tzv. podočnjacima. Podočnjake redovito prati umoran i natečen izgled očiju. Podočnjaci su i jedan od prvih znakova starenja. Ima li trajnog rješenja za njihov nestanak? Odgovor potražite u ovotjednom Zdravlju na kvadrat!

Emisiju "Zdravlje na kvadrat" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju